kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Halkın iradesine saygı duyulacaktır'

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
La Repubblica'ya demeç veren emekli Korgeneral Şadi Ergüvenç, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'nın kabul edilmesi gereken bir durum olduğunu söyledi..
İtalyan La Repubblica gazetesi, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra eski MGK Genel Sekreter Başyardımcısı, emekli Korgeneral Şadi Ergüvenç'in görüşlerine başvurdu. Ergüvenç, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi ve askerlerin hissiyatları konusunda "Hazmedilmesi zor, ama sonuçta kabul edilmesi gereken bir durum. Ordu, Abdullah Gül'e karşı soğuk bir tavır takınıyor ancak, İslami partinin seçimlerde zaferi ile ifade edilen halkın iradesine ve Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesine saygı duyacaktır. Yapacak bir şey yok. Bir darbe yapılması için koşullar yok. Silahlı Kuvvetler kendilerini demokrasi yolunda tuttuğu sürece bir darbeden korkulmamalı" yorumunu yaptı. Ergüvenç, "Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Ordu'nun neden hala sinirlilik emareleri verdiği" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bay Gül geçmişte, laik cumhuriyete karşı beyanatlar veriyordu ve köktendinci bir partinin üyesiydi. Tüm bunlar Türkiye'de yasal olarak cumhuriyetin bekçisi olan Ordu'yu rahatsız etti."

HAZMETMEK LAZIM
Ergüvenç, "Gül'ün hem başbakan hem de dışişleri bakanı olarak Batı'ya önemli açılımlar yaptığını" hatırlatması üzerine ise "Bu konuda hemfikirim, hem Avrupa hem de ABD ile diyaloga hazır olduğunu gösterdi. Ama bunda diğer faktörler de rol oynuyor, örneğin eşinin başı örtülü olması" sözleriyle karşılık verdi. Ergüvenç, "Cumhurbaşkanının eşinin Çankaya'ya başörtü ile adım atmasının anayasaya aykırı bir hareket olup olmadığı" sorusuna ise "Bekleyelim, görelim. Ben hanımefendinin çok az sayıda resmi törene katılacağı kanaatindeyim" şeklinde cevap verdi. Ergüvenç, "Askerlerin bu durumda ne yapacağı" sorusuna karşılık "Hiçbir şey. Zor da olsa hazmetmek lazım" dedi.