kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

PKK'daki silahlar 2004'te kayboldu

Irak'ta kaybolan silahlarıyla ilgili soruşturma açan ABD, üst düzey görevlisini haftaya ülkeye gönderiyor. Olayı ortaya çıkaran New York Times gazetesine konuşan hükümet kaynakları "Silahların 2004'te kaybolduğunu sanıyoruz" dedi..
Terör örgütü PKK'nın elinde Amerikan yapımı silahlar bulunmasının ardından uzun süredir süren polemiklere Amerika'dan ilk kez açıklama ve bir gazeteden de önemli gelişme haberleri geldi. New York Times'a konuşan Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri "Görülüyor ki Türkiye'de (PKK'dan) çıkan ABD silahları, ABD'nin Irak güçlerine 2004 ve 2005 yıllarında verdiği silahlar" diye konuştu. Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell da dün düzenlediği basın toplantısında, Bakanlık'ın ocak ayından bu yana kayıt dışı silahların "yanlış kişilerin eline geçmesi" konusunu araştırdığını belirtti. Morrell, PKK'ya silah sağlamanın ABD'nin politikası olmadığını vurgulayıp şöyle dedi:

'BAKAN GATES ENDİŞELİ'
"Politikamız, PKK'nın terör örgütü olduğu yönündedir. Biz teröristlerle, dolayısıyla da PKK ile iş yapmayız ve kesinlikle PKK'yı silahlandırmayız. Amerikan çıkışlı bazı silahlar Türkiye'de teröristlerin veya başka suçluların eline geçmişse, böyle bir durum bu devletin veya bu bakanlığın politikası değildir..." Sözcü Morrell, Pentagon baş müfettişi emekli Korgeneral Claude Kicklighter'in önümüzdeki hafta 18 kişilik bir heyetle bu konuyu soruşturmak amacıyla Irak'a gideceğini de sözlerine ekledi. New York Times gazetesi de bu gelişmenin, Savunma Bakanı Robert Gates'in kayıp silahlara ilişkin kaygısını artırdığını yazdı. Seri numaraları çakışan silahlar arasında, ABD'nin Irak güvenlik güçlerine dağıtmak üzere satın aldığı Avusturya yapımı Glock marka tabancaların da yer aldığı belirtildi. Times'a konuşan yetkililer, "silahların PKK'ya Iraklı Kürtler tarafından verildiği veya satıldığı yönünde ellerinde kanıt olmadığını, silahların çalındıktan sonra karaborsada satılarak Türkiye'ye sokulmuş olabileceğini" savundu.
Haberin fotoğrafları