kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Apple'a rakip olan Nokia 1 Euro'ya şarkı satacak

Yeni Haber
Nokia, müzik, oyun, resim, video servislerini Ovi adlı internet sitesinde topladı. 1 Euro'ya şarkı, 10 Euro'ya albüm satışı yapacağını açıklayan Nokia, Apple ve Microsoft'a rakip oldu..
Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Nokia, müzik servisi de sunacağı Fince 'kapı' anlamına gelen "Ovi" internet sitesiyle Microsoft, Yahoo ve Apple'a rakip oldu. Siteden 1 Euro'ya şarkı, 10 Euro'ya albüm indirilme imkânı sağlanıyor. Nokia, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlediği "Nokia: Go Play" etkinliğinde tanıttığı, internet servisi Ovi'yle, Apple'ın yanında Microsoft, Google ve Yahoo'ya da rakip olacak. Nokia, tanıttığı yeni oyun ve müzik telefonlarıyla da MP3 çalar ve oyun konsolu üreticilerine rakip olmaya devam edeceğini gösterdi. Apple'ın iPhone ve iTunes ile yaptığı atağa sadece video ve müzik ile değil, navigasyon, oyun ve sosyal ağların da olduğu içerik servisleriyle yanıt veriyor. iPhone'a rakip olacak, dokunmatik ekrana sahip telefonunu da gösteren ancak model hakkında bilgi vermeyen Nokia yetkilileri telefonun 2008'de pazara sunulacağını açıkladı. Nokia, 5 yıl önce düzenlenen GSM kongresinde sadece kutu satan firma olmayacağını açıklamıştı. Ovi adını verdiği internet portalı, müzik ve video gibi popüler internet servislerini tek adreste bir araya getiriyor.

BİZDE OYUNLA BAŞLIYOR
Türkiye'de servisin oyunla başlaması bekleniyor. Müzik ve diğer servisler ise 2008'in ikinci yarısında eklenecek. Nokia, bu servislerde cep telefonu operatörleriyle de birlikte çalışacağını açıklasa da aslında internete erişilen her noktada bu hizmetlere ulaşılabilecek. Cep telefonu operatörleri özellikle kablosuz (WiFi) özelliğini cep telefonu şebekesini kullanmadan internet erişimi sağladığı için çok hoşlanmıyor. Nokia Cep Telefonu Bölümü Başkanı Kai Öistamö, müzik sektörünün büyüklüğünün son 2 yılda üçte bire indiğini aktararak, "İndirilebilir müzik pazarı 5.5 milyar Euro. Bu pazarda biz de varız. Şu an da pazarda olan firmadan daha fazla müzik içeriğiyle pazara gireceğiz. Sayılarımız milyonlarla ölçülemeyecek. İnsanlar telefonlarının müziksiz olmayacağını söylüyor ama biz artık müzik telefonu düşünüyoruz" dedi. Öistamö, cep telefonlarının tek başına işe yaramadığını, servislerle desteklendikleri zaman kullanılabildiğini ifade ederek, insanların her şeyi bir arada yapmak istediğini, bu nedenle de Ovi adlı intertet sitesini yarattıklarını, bu site üzerinden fotoğraf paylaşımı, TV, çok kullanıcılı oyun, müzik, navigasyon ve iletişimin mümkün olacağını kaydetti.

Timur Sırt