kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Alevler seçim sandıklarını da yakacak"

Yeni Haber
Yunanistan'ın Mora yarımadasıyla Eğriboz (Evia) adasında 7 gündür devam eden ve 64 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan yangınların büyük ölçüde kontrol altına alındığı bildirildi. ..
Yunan basın-yayın organları, rüzgarların şiddetini yitirmesinin de etkisiyle kısmen kontrol altına alınan yangınların, bazı bölgelerde devam etmesine karşın yerleşim birimlerini tehdit etmediğini duyurdu.

İtfaiye ekiplerinin, yangınların yeniden canlanmaması için alarmdurumunu sürdürdüğünü kaydeden basın, Mora'da Karistenaile Eğriboz'da Mistro bölgelerindeki yangınların, cephelerinin büyüklüğü yüzünden endişe yaratmaya devam ettiğini belirtti.Basın-yayın organları, 16 bin kişinin evsiz kalmasının yanı sıra 2,7 milyon dönüm arazinin kül olmasına yol açan, yüzlerce köyü haritadan silen yangınlar sonrasında kış aylarında meydana gelebilecek felaketlerin varlığına dikkati çekti.

Bu arada söndürme çalışmalarına, Kıbrıs Rum kesiminden 12 itfaiye aracı ile 137 itfaiyeci, Fransa'dan 4 uçak ve 60 itfaiyeci, İtalya, Türkiye, Portekiz'den birer, İspanya'dan 2 uçak, İsviçre, Norveç, İsveç, Slovenya ve Romanya'dan birer helikopter katıldığı bildirilmişti. Ayrıca Avusturya'dan 2 helikopter ve 3 uçak, Hollanda ile Almanya'dan 3'er helikopter, Sırbistan'dan 6 uçak, Macaristan'dan 2 itfaiye aracı ve 20 itfaiye görevlisi, İsrail'den 55 itfaiyecinin yangın alanlarında görev yaptığı açıklanmıştı.

YANGINZEDELERE YARDIM

Basın-yayın organları, Yunan hükümetinin, yangınlarda evini ve yakınını kaybeden kişilerin 3 ay süresinde vergi ödemeyeceğini, çok düşük faizli banka kredisi olanağından faydalanacağına, kredi kartı borçlarının 6 ay süreyle erteleneceğini ve kendilerine 10'ar bin avro para yardımında bulunulacağına ilişkin açıklaması sonrasında, binlerce kişinin yardımların dağıtıldığı banka şubelerini doldurduğunu duyurdu.

Hükümetin yardım önlemlerinden faydalanmaya çalışan, ancak yanan bölgelerle hiçbir bağlantısı olmayan, felaketzede kimliğine bürünen bazı kişilerin de, bir çok bankadan binlerce avro tutarında yardım aldığının belirlendiğini belirten basın, bu kişilerin kimliklerinin belirlenmesiyle birlikte kendilerine cezai işlem uygulanacağını kaydetti.

HALK HÜKÜMETİ SUÇLUYOR

Bu arada basın, "büyük çoğunluğu, yangınların yol açtığı felaket ile hükümetin koordinasyon yetersizliği arasında sıkı bağlantı bulunduğuna inanan halkın duygularının, Yunanistan'da 16 Eylülde yapılacak erken seçimlerde sandıklara da yansımasının beklendiği" yorumunu yaptı. Kamuoyu yoklamalarının, iktidar Yeni Demokrasi Partisinin (YDP) sandıktan galip çıkacağını ortaya koyduğunu kaydeden basın, ancak iktidar partisinin ana muhalefet partisi PASOK ile arasındaki farkın çok kapandığına dikkati çekti.

Haberlerde, Yunan özel Antenna, Mega ve Alter televizyonları adına Metron Analysis, GPO ve ALCO araştırma şirketleri tarafından ülke genelinde yapılan yoklamaların, YDP'nin sırasıyla yüzde 1,6, 1,2 ve 0,7 farklarla PASOK Partisinin önünde olduğunu gösterdiği belirtildi. Metron Analysis şirketinin araştırmasında, YDP Yüzde 29,7 oranında destek alırken, PASOK'un Yüzde 28,1 oranında oy topladığı görüldü. Yoklamada, yüzde 3'lük ülke barajını aşarak parlamentoya girmesi beklenen diğer partiler, yüzde 8,1 ile Yunanistan Komünist Partisi
(KKE), yüzde 4,7 ile Sol Koalisyon Partisi (SYN) ve yüzde 3,6 ile aşırı sağcı LAOS Partisi şeklinde sıralandı.

Araştırmada, diğer küçük partilerin toplam yüzde 2,6 oranında oylamasının beklendiği, kararsız seçmenlerin yüzde 6,2, boş oy kullanmayı düşünenlerin yüzde 6,2, oy kullanmayı düşünmeyenlerin yüzde 4,3, yanıt vermeyenlerin ise yüzde 6,4 oranında bulunduğu belirtildi. Öte yandan GPO'nun anketi, YDP'nin yüzde 36, PASOK'un yüzde 34,8,Yunanistan Komünist Partisinin (KKE) yüzde 7, Sol Koalisyon Partisinin (SYN) yüzde 4,5, aşırı sağcı LAOS Partisinin de yüzde 4,9 ile parlamentoya girecek 5 parti olacağını ortaya koydu.

Araştırma, diğer küçük partilerin yüzde 2,1 oranında oy toplamasının beklendiğini, kararsızların ve boş oy kullanmayı düşünenlerin ise yüzde 10,7 oranında olduğunu gösterdi. ALCO'nun yoklaması, YDP'yi, aldığı yüzde 31.6 oranına karşın, yüzde 30,9 oranında tercih edilen PASOK'un yalnızca yüzde 0,7 farkla önünde gösterirken, bu araştırmada, KKE yüzde 6,2, SYN yüzde 3,4, LAOS yüzde 3,3 oranlarıyla sıralandı.

Araştırmada, diğer küçük partiler ise 0,7 oranında temsil edilirken, kararsızlar yüzde 11,4, boş oy kullanmayı tercih edenler yüzde 6,9, yanıt vermek istemeyenler ise yüzde 4,5 olarak kaydedildi.