kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, yaptığı açıklamada önceki konuşmalarının aksine faiz artırımını ima edecek herhangi bir ifade kullanmaktan özellikle kaçındı. Bu da uzmanlarca “Faiz artırımı ihtimali uzak” şeklinde yorumlandı.

Durgunluk işaretleri korkutuyor

Dünya piyasalarında yatırımcılar FED'in cuma günü yapacağı açıklamaya kilitlenirken, ABD'de durgunluk tartışması Avrupa'ya da sıçradı. Borsalarda dalgalı seyir dün de devam etti..
ABD'de cuma günü açıklanan güçlü konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri verilerinin olumlu çıkması Avrupa ve Asya piyasalarında ABD ekonomisinin durumuna ilişkin kaygıların azalmasına neden oldu. Avrupa'da Alman DAX yüzde 0.28 gerilerken, Fransız CAC ise yüzde 0.38'lik yükseliş kaydetti. Asya' da ise Tokyo Borsası, günü yükselişle tamamladı. Büyümeye yönelik kaygıların ABD'de artmasına neden olan veri ise dün akşam saatlerinde geldi. ABD'de ikinci el konut satışlarının temmuzda azalması ABD'deki borsaların da düşüşle açılmasına neden oldu. Dün yüzde 2.3 yükselen İMKB-100 endeksi ise bu habere yetişemedi. Fortis piyasa stratejisti Joseph Tan, "Piyasalar bir yol ayrımında. Yatırımcılar geçen hafta düşen hisse senetlerine yöneldi ancak çok az ve sakin bir halde" dedi. Yatırımcıların ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin cuma günü yapacağı konuşmada krizle ilgili son durumu değerlendirmesini bekledikleri ifade ediliyor.

MOZİLO: RESESYON KAÇINILMAZ
Diğer yandan ABD kredi piyasasında yaşanan krizin yıl sonun doğru resesyona dönüşebileceği söylentileri Amerikan piyasalarını huzursuz etmeye devam ediyor. Ülkenin en büyük mortgage şirketi Countrywide'ın Başkanı Angelo Mozilo'nun geçtiğimiz hafta resesyonun artık engellenemez bir konu olduğunu açıklaması endişeleri daha kuvvetlendirdi. Global Inside Araştırma şirketinin açıklamasına göre ABD ekonomisinde büyüme bu yıl tahmin edildiği gibi yüzde 2.2 seviyesinde değil yüzde 1.9 oranında gerçekleşecek. Global Inside Ekonomisti Nigel Gault ise ABD ekonomisindeki yavaşlamanın üçüncü çeyrekten itibaren hissedilmeye başlanacağını belirterek buna gerekçe olarak artan petrol fiyatları, üretimde düşüş ve mortgage pazarında yaşanan dalgalanmayı gösterdi. Uzmanlar bu çerçevede ağustos ayına yönelik ABD istihdam rakamlarının merakla beklendiğini ifade ediyor. Diğer yandan ABD ekonomisinin sağlığı açısından piyasaların yakından izlediği ikinci el konut satışları ise temmuz da yüzde 0.2 düşüşle 5.75 milyon adet oldu. National Association of Realtors (NAR) tarafından açıklanan verilere göre daha önce 5.75 milyon olarak açıklanan Haziran ayı satışları ise 5.76 milyon olarak revize edildi. Açıklamanın ardından ABD borsaları kayıplarını artırdı.
Haberin fotoğrafları