kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SABAH listeyi yayınlamıştı... Mısır'a yatırım yapmayı düşünen ve fizibilite çalışması yapan 122 şirketin listesini dün SABAH gazetesi yayınlamıştı.

'İki kat maliyete razıyız içeride reform istiyoruz'

Meltem ERSOY
Yatırım için Mısır'ı seçen işadamları, Türkiye'de maliyetlerin Mısır'ın 6-7 katı olduğunu belirterek, "Kalmak için 2 kat maliyete razıyız" derken, bazıları da "Bu, küreselleşmenin gereği" görüşünde..
Düşük maliyet ve gümrüksüz ya da düşük gümrüklü ihracat avantajları nedeniyle Türk işadamlarının yatırım adresi olan Mısır, işadamlarını ikiye böldü. İş dünyasının bir kısmı Türkiye'deki maliyetlerin yüksekliği nedeniyle Mısır gibi yabancı ülkelere yatırım yapmak zorunda kaldıklarını söylerken, bir kısmı ise bu sürecin küreselleşmenin kaçınılmaz bir gereği olduğunu savunuyor. Çoğu işadamı Mısır'ın şartlarını Türkiye'nin 30-40 yıl önceki haline benzetirken, yatırımlarını yurt içinde yapmayı tercih edeceklerini söyleyenler yeni Hükümet'ten reform beklentilerini vurguluyor. Bazı kalemlerde maliyetlerin Mısır'ın 6-7 katına çıktığına işaret eden iş dünyası, bu dezavantajın giderilmesi için istihdamın üzerindeki yükler ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi iki temel konuda adım atılmasını beklediklerini ifade ediyor. İşte Mısır'a yatırım yapan ya da yapmak için fizibilite çalışması yapmış olan iş adamlarının konuyla ilgili görüşleri:
Haberin fotoğrafları