kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
(Soldan sağa) THY Teknik Genel Müdürü İsmail Demir, Temel Kotil, Candan Karlıtekin, Bakan Başesgioğlu, THY Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hamdi Topçu, Salih Kılıç ve Atilay Ayçin

THY'de % 10 zam verilecek uçuş güvenliği iyileştirilecek

THY'de taraflar dün el sıkıştı. Uçuş güvenliğinin iyileştirilmesi için anlaşma sağlanırken personel bu yıl yüzde 10, 2008'de ise ilk 6 ay enflasyon artı 3, ikinci 6 ayda enflasyon artı 4 puan alacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
THY'de % 10 zam verilecek uçuş güvenliği iyileştirilecek
Türk Hava Yolları'nda mart ayından bu yana süren görüşmeler iki tarafın el sıkışmasıyla mutlu bitti. Taraflar uçuş güvenliğinin iyileştirilmesi konusunda anlaşma sağlarken parasal konularda da iki tarafın ödünler verdiği gözlendi. Anlaşmaya göre, THY bu yılın ilk yarısı için yüzde 10 zam yanında 80 YTL seyyanen, ikinci yıl ise ilk yarı için yüzde 3, ikinci yarı için yüzde 4 zam yapılması kararı alındı. Ayrıca enflasyon (TÜFE) bu oranları aşarsa fark verilmesi kararlaştırıldı. 20 Temmuz'da grev kararı asılan, 6-9 Ağustos arasında grev oylaması yapılan ve son olarak geçen hafta hükümetin devreye girmesine neden olan THY toplu sözleşme görüşmelerinde dün uzlaşma sağlandı. Ankara'dan İstanbul'daki THY Genel Müdürlüğü'ne gelerek Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ile birlikte toplantıya katılan Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bu yaptığımız arabuluculuk faaliyetleri itibarıyla geldiğimiz nokta şudur; şu saat itibarıyla THY ve Hava-İş Sendikası arasındaki uyuşmazlık konusu tüm maddelerde tam bir anlaşmaya varılmıştır'' dedi. Toplantıya, THY adına yönetim kurulu başkanı Candan Karlıtekin, genel müdür Temel Kotil ve Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin katıldı.

80 YTL SEYYANEN ZAM
Başesgioğlu, grev ve lokavtın tarafların isteğiyle kaldırılacağını ve bir mutabakat imzalanacağını belirterek, en kısa sürede de toplu iş sözleşmesinin gerçekleştirileceğini kaydetti. Başesgioğlu, anlaşma çerçevesinde ilk yıl (2007) tüm ücretlere ortalama yüzde 10 zam, kıdem ücretlerine 50 YTL, iş tazminatlarına 30 YTL iyileştirme ile toplam 80 YTL de seyyanen zam yapılacağını, 2008'de ise ilk 6 ay için yüzde 3 artı enflasyon farkı, ikinci 6 ay için yüzde 4 ve enflasyon farkının öngörüldüğünü söyledi. Başesgioğlu, "Gerek sosyal haklar gerek ücrete ilişkin haklarda çalışanlar lehine önemli iyileştirmeler yapılmıştır" dedi.

THY NE VERİYORDU?
2007 Yüzde 10 artış 2008 Enflasyon artı 1 puan zam

NEREDE BULUŞTULAR
2007 yüzde 10+80 YTL seyyanen 2008 ilk yarı yüzde 3 + TÜFE farkı ikinci 6 ay yüzde 4 + TÜFE farkı

HAVA-İŞ NE İSTİYORDU?
2007 İlk 6 ay % 23.8 İkinci 6 ay TÜFE +5 2008 TÜFE kadar artış