kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Peru'da 3 günlük yas ilan edildi

Yeni Haber
Güney Amerika kıtasındaki Peru, dün yaşadığı 8,0 şiddetindeki depremin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Arama ve kurtarma çalışmaları hız kazanırken, birçok ülke de yardım taahhüdünde bulundu. Ölü sayısının 500 civarında olduğu ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Yaralı sayısının ise 1000'in üzerinde olduğu belirtiliyor.

Arama ve kurtarma çalışmaları, özellikle depremde en çok zararı gören Peru'nun sahil kentleri Ica ve Pisco'da yoğunlaşıyor. Pisco kentinde bulunan binaların yüzde 70'inin yıkıldığı belirtiliyor. Pisco Belediye Başkanı Juan Mendoza, "Sokaklarda kaldırılmayı bekleyen yüzlerce ceset var. Hastaneler yaralılarla dolu. Bu tarif edilemez bir durum." dedi. Nüfusu 130 bin civarında olan kentin yüzde 70'inin yıkılmış olduğunu kaydeden Mendoza, "Suyumuz yok, iletişimimiz yok, evler ve kiliseler yıkılmış durumda" dedi.

Ülkedeki yabancı temsilcilikler de tatil beldesi olan Pisco'da bulunan kendi vatandaşlarındn dolayı endişeli olduklarını açıkladılar.

"SOKAKLARDA KALP KRİZİNDEN ÖLMÜŞ KİŞİLERİN CESETLERİYLE KARŞILAŞIYORUZ"

Arama ve kurtarma çalışmalarını sürdüren yetkililer, enkazın altından çıkarılacak cesetlerle ölü sayısının daha da artabileceğini belirtiyor. Peru itfaiye idaresi başkanı Roberto Ocno, "Toplam ölü sayısı 500 ila 510 civarında. Yaralı sayısı ise bin 600. Enkaz altında kalan birçok insan var. Aynı zamanda sokaklarda kalp krizinden dolayı ölmüş olan birçok kişinin cesediyle karşılaşıyoruz" dedi.

Depremin ardından uluslararası yardım kuruluşları ve birçok ülke Peru için harekete geçti. Amerikan yönetimi, Peru'ya 100 bin dolarlık para yardımı yapacağını duyurdu. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johnroe, yardımın özellikle kurtarma çalışmalarında kullanılması için verileceğini belirtti. Sözcü, talep gelmesi halinde de bazı Amerikan kuruluşlarının yardıma hazır olduğunu kaydetti.

Bolivya da Peru'ya bir yardım uçağı gönderdi. Acil yardım malzemesi taşıyan Herkül tipi uçak, Peru'ya ulaşan ilk yardım uçağı olurken uçakta 1 tonluk yardım malzemesi ve gıda bulunduğu kaydedildi.

Birleşmiş Milletler, Peru'ya yardıma hazır olduğunu duyururken, Cenevre merkezli Uluslararası Kızıl Haç kurumu da ülkeye yardım malzemeleri ile dolu iki uçak gönderdiklerini duyurdu.

Kanada, İspanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerin yanı sıra Ekvator, Bolivya, Brezilya, Meksika, Venezüella, Kolombiya ve Şili gibi Peru'nun komşu ülkeleri de yardıma hazır olduklarını duyurdu.

Amerika Ülkeleri Kalkınma Bankası da Peru'ya 200 bin dolarlık yardım göndereceklerini açıkladı.

Öte yandan daha önce depremin şiddetini 7,9 olarak açıklayan ABD Jeoloji Araştırmaları merkezi, depremin şiddetinin 8,0 olarak netleştirdiklerini duyurdu.

Dün deprem bölgelerini ziyaret eden Peru Cumhurbaşkanı Alan Garcia, 3 günlük yas ilan ederek bütün okulların, askeri üslerin, müzelerin bu süre içerisinde kapatılması emrini verdi.

Deprem, ülkenin güney kesimlerini harabeye çevirirken birçok karayolunun kullanılamaz hale geldiği ve elektirik trafolarının yıkıldığı kaydedildi. Bu durumun ise yardım çalışmalarını yavaşlattığı belirtildi. Alan Garcia da depremin en çok zarar verdiği bölgelere uçak ve helikopterlerle ulaşmaya çalıştıklarını kaydetti.

Paracas körfezinde meydana gelen ufak çaplı tsunamilerin de bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde yıkıma sebep olduğu bildirildi.
Peru'nun çeşitli yerlerinde ise kalp krizlerinden dolayı ölenler olduğu kaydedildi.

Peru'nun Chincha kentinde ise bir hapishanenin depremde zarar görmesi üzerine 600 mahkumun kaçtığı bildirildi.

(CHA)