kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

NATO'ya alternatif askeri ittifak kuruldu

ABD ve Avrupa ile gerilim yaşayan Rusya, yeni bir krizin temelini attı. Çin ve Rusya liderliğinde kurulan Şangay İşbirliği Örgütü'ne İran da girdi. Örgüt liderleri dün dev bir zirvede, orduları ise tatbikatta buluştu..
ABD'nin Doğu Avrupa'da kurmak istediği füze kalkanına karşı füze tehdidinde bulundu. İngiliz uçaklarıyla 18 yıl sonra ilk kez it dalaşına girdi. Petrolüne el koymak için Kuzey Kutbu deniz tabanına bayrak dikti... Bu çıkışlarla "İkinci Soğuk Savaş" yorumlarına neden olan Rusya bu kez de bir zirveyle gündemde. ABD'nin dünyanın tek süper gücü olmasına karşı çıkarak Çin'le birlikte Şangay İşbirliği Örgütü'nü kurdu.

ABD VE NATO KAYGILI
Dün örgüt üyesi liderler Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te toplandı. Zirvenin en önemli yanı, NATO'nun ezeli rakibi Varşova Paktı'nı diriltecek önlemler alınması... Bir hafta önce ilk askeri tatbikatına başlayan örgüt, Bişkek zirvesinde de genişleme sinyali verdi. İran'ın yanı sıra Moğolistan, Pakistan, Hindistan, Afganistan ve Türkmenistan'ın da gözlemci olarak yer alması "Yeni bir bloklaşamanın habercisi" olarak değerlendirildi. Zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "ABD' hegamonyasının kabul edilemez olduğunu, çok kutuplu bir yapı istediklerini" belirtti. Örgüt bünyesindeki askeri tatbikatların düzenli yapılmasını istedi, alınan kararların örgütü güçlendirdiğini söyledi.