kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MB Başkanı Durmuş Yılmaz

Merkez krize ihtiyatlı Maliye sıkı bütçe istiyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Krizin uzun süredir üstü örtülen başka ayıpları ortaya çıkarabileceğini düşünen ekonomi yönetimi yeni önlemler almaya hazırlanıyor..
Küresel piyasalardaki dalgalanmanın sert etkisiyle karşılaşan Türkiye ekonomisi yeni önlemlere hazırlanıyor. Ekonomi yönetimi, ABD'de mortgage kredilerinde başlayan sorunların, uzun süredir üstü örtülen başka ayıpları ortaya çıkarabileceğini, dış konjonktürün eskisi kadar olumlu seyretmeyeceğini düşünüyor. Ankara'daki değerlendirmelerin ana hatları şöyle:

* KUR NEDEN ANİDEN YÜKSELDİ: Küresel riskler nedeni ile yabancıların, diğer piyasalardaki zararlarını karşılamak için Türkiye'deki portföyünü daraltabileceği tahmin ediliyor. Ancak, yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında bir çözülme olmaması nedeniyle kurda yukarı yönlü hareket olacağı vurgulanıyor.

* MERKEZ BANKASI NE YAPACAK: Merkez yönetimi son Para Politikası Kurulu Toplantısı'nda sergilediği ihtiyatlı duruşun ne kadar doğru olduğunu her fırsatta vurguluyor. Faiz indirimi baskıları karşısında, dış piyasalardaki gelişmelere dikkat çeken banka yönetimi, küresel dalgalanmanın ikincil risklerini öngörmeye çalışıyor. ABD'de faiz artırımının gündeme gelmesi halinde, Türkiye'den sermaye çıkışı olacağı hatırlatılıyor.

* BANKALAR: BDDK kurmayları, bankalar açısından özellikle faiz riskine işaret ediyor. Bu nedenle sermaye yeterlilik oranının, fiilen % 12 düzeyine yükseltildiğini ifade ediyor. Bankaların, enflasyonun düşeceği varsayımıyla kısa vadeli mevduatla uzun vadeli kredileri finanse ettiğine işaret eden BDDK, faiz artışının sermaye yapılarına olumsuz yansımaması için teyakkuzda.

* MALİYE: "Yabancı çıkarsa çıksın. Zararına çıkıyor" rahatlığına kapılmamak gerektiğini belirten Maliye kurmayları, "Yabancı fonların çıkışı döviz fiyatlarını yukarıya çekiyor. Kurdaki artışın bir süre daha devam etmesi halinde enflasyon ve faiz artışı ile sonuçlandığı biliniyor" diye konuşuyor .