kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kuzey Kore'ye Güney Kore'den 7.5 milyon dolarlık yardım

Yeni Haber
Yiyecek sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiren ve şimdi de sel baskınlarından dolayı ciddi zarar gören Kuzey Kore'ye komşusu Güney Kore'den 7,5 milyon dolarlık yardım sözü geldi.

Nükleer programına son vermemesi nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM)'nin ambargo uyguladığı Kuzey Kore, açlık tehlikesinden sonra şimdi de karşı karşıya kaldığı sel felaketi ile mücadele ediyor.

Aşırı yağmurların neden olduğu sellerden ağır zarara uğrayan Kuzey Kore'ye, komşusu Güney Kore başta olmak üzere, ABD ve diğer devletler yardım teklifi sundu.

Seul, felakete uğrayan komşusuna 7.5 milyon dolarlık acil yardım göndermeye hazır olduğunu belirtirti. Yardım fonunun içeriği ile ilgili bilgi veren Güney Kore Birleşme Bakanı Lee Jae-Joung, acil yardım paketinin içinde hemen kullanıma hazır yiyecekler, içme suyu, bebek maması, mutfak malzemesi, battaniye ve ilaçların bulunduğunu açıkladı.

G. Kore hükümetinin acil yardım ihtiyacı içinde olan ve ağır zarara uğrayan Kuzey Kore'ye yardım etmeye karar vermesinin Kore'ler arası toplantıya iki haftadan az bir süre önceye denk gelmesi dikkat çekti. Seul, Kuzey Kore'yi etkisi altına alan sel felaketinin söz konusu toplantıyı etkilemeyeceğini kaydetti.

Komünist K. Kore ile aralarında nükleer enerji krizi bulunan ABD, felakete uğrayan ülkeye ilk etapta battaniye, sığınma materyalleri ve diğer gereçlerin de içinde bulunduğu yaklaşık 100 bin dolar değerinde bir yardım yapacaklarını açıkladı.

Uluslar arası yardım ajansı World Vision (WV), acil yardım olarak 200 bin dolar değerinde ilaç, un gibi malzemenin Pazartesi gemiyle K.Kore'ye yollanacağını duyurdu.

Sel felaketi nedeniyle yaklaşık 300 kişinin ölü veya kayıp olduğu K. Kore'de, birçok ev, işyeri ve yol sular altında kaldı.

Yardım kuruluşlarından alınan bilgiye göre, 300 bin kişinin evsiz kaldığı felakette, tarım alanlarının yüzde 11'i harap olurken 450 bin ton tahılın sular altında kaldığı belirtildi.

BM'nin Dünya Yiyecek Programı (WFP), K. Kore'de 500 bin kişinin bir ay boyunca doyurulmasına yönelik bir teklifte bulunduklarını, ancak Pyongyang'nin konuyla ilgili herhangi bir cevabının kendilerine iletilmediğini kaydetti.

Dünyanın farklı yerlerinde yaklaşık 750 bin insanı doyuran WFP, gelecek yıl 1,9 milyon insana yiyecek ulaştırmayı hedefliyor.

(CHA)