kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yine aynı 'tartışma'

Danimarka, Hollanda derken Belçika'dan da bir siyasetçi Kuran'a kafayı taktı. Fas kökenli bir milletvekili "Kuran gerici değil, geri kalmış. Yasaklanmamalı. Ancak zamanımıza ait değil" dedi..
Avrupa'da karikatür krizinden sonra bu kez de Kuran tartışması başladı. Önce Danimarka'da bir örgüt, bazı ayetlerinin şiddet içerdiğini savunarak Kuran'ın ülkede yasaklanmasını istedi. Ardından Hollanda'da bir siyasetçi kutsal kitabın yasaklanmasını istedi. Bu kez de Belçika'dan bir milletvekilinin açıklamaları geldi... Aşırı sağcı parti Lijst Dedecker üyesi Mimount Bousakla "Kuran artık zamanımızın kitabı değil" dedi. Hollanda'daki Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders'in "Kuran yasaklanmalı" sözlerine ise katılmadığını belirtti.

'YASAĞA KARŞIYIM AMA'
Fas kökenli milletvekili, "Kuran'ın gerici değil geri kalmış bir kitap olduğunu" iddia etti ve ekledi: "Kuran yasaklanmamalı. Ancak zamanımızın kitabı da değil. İslam kültüründe büyüyen kişilerin din ve yaşam özgürlükleri yok. Din değiştirenlerin de her an tehdit edilmeyi göze alması gerekiyor..." Müslümanların, genç nesillerin eğitimiyle ilgilenmesi gerektiğini savundu.

'GÖÇÜ DURDURUN'
Avrupa genelinde, yönetmen Theo Van Gogh'un filminde İslam'ı eleştiren sahneleri sonrası radikaller tarafından öldürülmesiyle başlayan gerilim ve tartışmalar, karikatür kriziyle kök saldı. Aylar süren girişimler sonrası dindirilen gerilimde bu kez tartışmanın odağı, Kuran-ı Kerim oldu. Müslümanlarla ilgili tartışmalar, Avustralya'ya da sıçradı. Parti lideri Pauline Hanson, ülkeye Müslüman göçünün durdurulması gerektiğini savundu.

'AYAĞA KALKMA ZAMANI'
Hanson'ın (53), kurduğu Birleşik Avustralya Partisi'ndeki ilk "icraatı" da Müslümanları hedef almak oldu. "Kendi ülkemde ayrımcılığa maruz kalıyorum. Avustralyalıların artık ayağa kalkmasının zamanı geldi" dedi. Bu ırkçı yaklaşımına gerekçe olarak da "İslam'daki kadın sünnetini, Müslümanların İncil'e hakaret etmesini" gösterdi. "Bu mide bulandırıcı. Bu şekilde yaşamak istiyorlarsa Müslüman ülkelere gitsinler. Burası Avustralya" diye konuştu.