kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Havaalanında protesto kampı

Yeni Haber
İngiltere'de binlerce kişi, iklim değişikliğini protesto etmek için Heathrow Havaalanında kamp kuruyor. Bir hafta sürecek eyleme yaklaşık 2 bin kişinin katılması bekleniyor.

İngiliz polisi, ise bir hafta süresince burada kalmayı planlayan binlerce göstericiyi kontrol etmekte güçlük çekiyor. Şu an itibariyle yaklaşık 250 gösterici iklim değişikliğini protesto etmek için günler öncesinden havaalanının yakınına kamp kurmuş vaziyette.

Eylemciler kendilerini kontrol etmeye çalışan polisleri eleştirirken, polis şefi arazi sahibinin isteği üzerine yaklaşık 25 kişilik bir güvenlik ekibinin kampı denetlediğini açıkladı.

Polis şefi Ian Thomas, protestocuların alanda yasadışı bir şekilde bulunduklarını, bir ekiple alanla denetim yapması için polise birçok kez çağrıda bulunulduğunu söyledi.

Kampın düzenleyicileri, alanda dört memurun kalmasına razı oldular. Alanın, Londra Imperial Koleji'ne ait olduğu bildirildi. Kamp alanı, iki köy ile bir otoyola yakın mesafede bulunuyor. Pazar günkü büyük eylem öncesi günler öncesi kurdukları çadırlarda kalana göstericiler, çadırlara 'Yıkıma giden pistler', 'İklim Kampı - Havaalanın genişlemesine hayır' yazılı pankartlar açtılar.

İngiltere içi ve dışından gelen protestocuların, hava taşımacılığındaki büyümenin sera gazı salımının ana etkenlerinden biri olduğunu vurgulamaları bekleniyor.

Göstericiler, ilk birkaç gün içinde eylemlerin yürütülmesine ilişkin yaklaşık 100 atölye çalışması düzenleyeceklerini belirttiler. Pazar günü ise, "kitlesel doğrudan eylem" günü olarak planlandı. Kampın web sayfasında ise "sivil itaatsizlik" eylemi yapılacağı bildiriliyor.

Bu arada havaalanı işletmecisi BAA, yolcularının engellenmesine izin vermeyeceklerini bildirdi. Polis, göstericilerin kendilerini araçlara veya korkuluklara bağlamak, binaların üzerine pankart açmak ya da ana yollarda oturma eylemi düzenlemek gibi "hedefe yönelik" eylemler düzenlemelerini beklediklerini söyledi. Yaklaşık bin 800 polis ekibi, eylemleri kontrol altında tutmaya çalışacak.

Öte yandan havaalanı işletmecisi olan BAA, yolcularını engellemeleri ihtimaline karşı protestocuları engelleme hakkını elde etmek için açtığı davayı kazanmıştı.

CHA