kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk uzmanların tendon nakli başarısı

Yeni Haber
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen operasyonlarla doğumsal diz çıkığı olan çocuklar, kadavradan alınan tendonun nakledilmesiyle yürümeye başladı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bilimsel projeyi hazırlayan ekipte yer alan Ortopedi ve Travmatoloi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yetkin Söyüncü, doğuştan diz çıkığının genetik bir hastalık olduğunu, bu hastalıkla doğan bebeklerin dizlerinin normal yönünde değil ters yöne kıvrıldığını anlattı.

Bebeklerde hastalığın tedavisine yönelik bazı yöntemler olduğuna dikkati çeken Söyüncü, 3-4 yaşına gelmiş ve yapılan operasyonlardan sonuç alınamamışsa, dizin ön tarafında bulunan tendonların arasındaki mesafenin açıldığını vurguladı. Bu tip durumda da hastanın yeniden yürüme şansının kalmadığını belirten Doç. Dr. Söyüncü, şöyle konuştu:

''Biz de bu sorunu çözmek için var olan yöntemleri birleştirdik. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde kadavradan alınan tendonu, bu sorunu olan çocuklara naklettik. İlk uygulamayı 4 yıl önce 3 yaşında bir hastaya yaptık. Şu ana kadar yapılan nakil sayısı 8'e ulaştı. Yapılan takipler sonucunda çocukların normal şekilde yürüyebildiklerini, diz hareketlerinin normale döndüğünü gördük. Bu, 3-4 gibi ileri yaş çocuklarda doğumsal diz çıkıklarında alternatif bir yöntem ve böyle bir şey literatürde yok.''

Hastalığın yüzbinde bir görüldüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Yetkin Söyüncü, kadavradan alınan tendonun naklinde doku uyumuna da gerek duyulmadığını vurguladı.

Söyüncü, Organ Nakli Merkezi'nin kadavranın diğer organlarının alınması için her türlü testi yapmış olmasının avantajını kullandıklarına değinerek, ''Organ Nakli Merkezi donörlerden organı alırken her türlü hastalık araştırmasını yapıyor. Bu yüzden o konuda rahatız. Hastalara nakil için doku uyumu da aramıyoruz'' dedi.

Doç. Dr. Söyüncü, bu yöntemin, doğuştan diz çıkığı olup, geçirilen operasyonların ardından tedavisi olmadığı düşüncesiyle yeniden sağlık merkezine götürülmeyen çocukların yürümesi için bir umut ışığı olduğunu ifade etti.

(AA)