kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muhammed Izadeen gibi SABAH sağlık muhabiri Didem Seymen de kendisine nakledilen böbrekle yaşama dönmüştü. Muhammed büyüyünce bilgisayar mühendisi olmak istiyor.

Türkiye'de ilk: Çocuğa kan uyumsuz karaciğer nakli

Didem SEYMEN SAĞLIK SERVİSİ
Kan uyumsuz böbrek naklinden sonra, Türkiye'de ilk kez kan uyumsuz çocuk karaciğer nakli de başarıyla gerçekleştirildi. 14 yaşındaki Iraklı Muhammed Izadeen sağlığına kavuştu..
Irak'ta komaya girip İstanbul'a gönderilen 14 yaşındaki Muhammed Izadeen, Türkiye'de ilk defa kan uyumsuz karaciğer nakli yapılan çocuk hasta oldu. Irak'ta karaciğer nakli yapılamadığı için İstanbul'a gönderilen Muhammed Izadeen ailesinin en dört çocuğundan biri. Muhammed 4 ay önce rahatsızlandı. İncelemeler sonucu karaciğer yetersizliği saptandı. Türkiye'deki hastanelerle bağlantıya geçen ailesi, Muhammed'in ülkeye getirilmesini sağladı.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ
Muhammed Izadeen'e önce halasının karaciğerinin bir kısmı nakledildi. Ancak damarlar tıkanınca vücudu karaciğeri reddetti. Bunun üzerine yeni bir umut aranmaya başlandı. Yabancı olmasına karşı organ nakli listesine kaydedilen Muhammed Izadeen Memorial Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde uygun bir organ bekledi. Kastamonu'da ailece geçirdikleri bir trafik kazası sonucu ölen altı yaşındaki Burcu Onat'ın karaciğeri Muhammed'i kurtarabilirdi. Sabaha karşı beşte hastaneye haber geldiğinde organ nakli ekibi hazırlandı. Ancak büyük bir sorun vardı: Verici ile Muhammed Izadeen'in kanları uyumlu değildi. Ancak Muhammed Izadeen'in başka yaşam şansı kalmamıştı. Bunun üzerine dünyaca ünlü Profesör Dr. Münci Kalayoğlu ve Prof. Dr. Koray Acarlı kan uyumsuz karaciğer nakli yapmaya karar verdi.

TÜRKÇE ANLAŞIYOR
İlk kez Türkiye'de gerçekleşen kan uyumsuz karaciğer nakli dünyada da riskli olduğu için ender olarak yapılabiliyor. Türkiye'de daha önce kan uyumsuz karaciğer nakli, GATA'da 19 yaşındaki bir askere uygulanmıştı. Muhammed ise bu konuda başarı sağlanan ilk çocuk hasta oldu. GATA'nın özel helikopteri ile İstanbul'a getirilen karaciğer Muhammed'e nakledildi. Operasyonun üzerinden tam 24 gün geçti. Muhammed Izadeen şimdi hastaneden taburcu oldu. Ülkesine, kardeşlerinin yanına dönmeyi bekliyor. Türkmen olduğu için doktorlarıyla Türkçe konuşabilen Muhammed Izadeen doktorlarına her gün dua ediyor.
Haberin fotoğrafları