kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Peru'da 7,7 büyüklüğünde deprem: 330 ölü

Yeni Haber
Peru'da Richter ölçeğine göre 7,7 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği ve depremde 330 kişinin öldüğü 680 kişinin de yaralandığı bildirildi.


FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Peru Sağlık Bakan Yardımcısı Jose Calderon, depremde ölü sayısının 330, yaralı sayısının 680'den fazla olduğunu söyledi.

Peru Başbakanı Jorge Del Castillo, ölü sayısının artmasından endişe ettiğini, çünkü hala depremin vurduğu birçok bölgeye ulaşamadıklarını belirtti.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), depremin dün yerel saatle 18.41'de (TSİ perşembe 02.41) meydana geldiğini duyurdu. Peru Sismoloji Enstitüsü, depremin merkez üssünün, başkent Lima'nın 169 kilometre güneybatısında denizin dibinde olduğunu belirtti.

Peru İtfaiye Şefi Carlos Cordova, Lima'nın 300 kilometre güneyindeki İca ve Pisco kentlerinde çöken binaların enkazından çok sayıda ceset çıkarıldığını söyledi.

Depremde en büyük hasarı İca ve yakınlarındaki Chincha kentlerinin gördüğü, bu kentlerdeki birçok evin ve eski bir kilisenin çöktüğü belirtildi. Ülkenin büyük bir kesimiyle temas kurulamadığı için can ve mal kaybı tam olarak bilinmiyor.

Depremin ardından Peru, Şili, Ekvador, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Guatemala, El Salvador, Meksika ve Honduras'ta tsunami alarmı verildi, bu alarm daha sonra kaldırıldı.

Başkent Lima'da yaklaşık 2 dakika boyunca hissedilen ilk sarsıntılar paniğe yol açtı. Dükkanların ve binaların camları kırıldı, ağaçlar ve direkler devrildi. Sağlık Bakanı Carlos Vallejo, hastanelerin ve diğer sağlık birimlerinin kırmızı alarma geçirilmesini istedi.

Başkentte, iletişim ağının iyi işlemediği, cep telefonlarının çalışmadığı, ancak 8 milyon nüfuslu kentin neredeyse tamamına elektrik ve su verilmeye devam edildiği belirtildi.

USGS'nin açıklamasında, depremin ardından meydana gelen artçı sarsıntılardan bazılarının büyüklüğünün 5,9'a ulaştığı kaydedildi.

Yetkililer, halka sakin olması yönünde çağrılarda bulunurken, Devlet Başkanı Alan Garcia televizyondan yaptığı açıklamada, "bu şiddetteki bir depreme göre can kaybının çok olmamasına memnun olduklarını" söyledi. Garcia, okullarda eğitime 1 gün ara verileceğini ve hasar tespiti yapacaklarını belirtti.

(AA)