kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rice: "Silah satmamız Orta Doğu'da istikrarı engellemez"

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD'nin Arap ülkelerine silah satış programının Orta Doğu'da istikrarsızlığa neden olmayacağını söyledi.4 gün sürecek Orta Doğu ziyaretinin ilk durağı Mısır'a hareket eden Rice, uçağının yakıt almak için indiği İrlanda'daki Shannon havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rice, ''Washington'un bu programıyla bölgede korku ve kaygı yaratmayı amaçladığını'' savunan İran yönetiminin bu iddialarını reddettiğini söyledi.İran'ın, ABD'nin hayata geçirmek istediği Orta Doğu projesini engellemek isteyen tek ülke olduğunu ifade eden Rice, ''Bölgede istikrarsızlık olursa bunu İran yönetimine bağlamak gerekir'' dedi.

Arap ülkelerine milyarlarca dolarlık silah satış programını dün açıklayan Rice, Arap ordularına satılacak silahların Irak ve Körfez ülkelerinin güvenliği ve istikrarına destek olacağını söylemişti. Washington'un İsrail'e 10 yıl içinde 30 milyar dolar tutarında askeri yardımda bulunacağı, bu ülkeyle barış anlaşması imzalayan Mısır'ın 13 milyar dolar yardım alacağı belirtiliyor.

Amerikan basınına göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman'a yapılacak askeri yardım da en az 20 milyar dolar olacak.

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde bugün ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile birlikte temaslarda bulunacak Rice, daha sonra Gates ile Suudi Arabistan'ın Cidde kentine hareket edecek. Rice daha sonra Kudüs ve Ramallah'da İsrail ve Filistinli yetkililerle görüşecek. Bu kentleri ziyaretinde Rice'a eşlik etmeyecek olan Gates de Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edecek.