kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngiliz Ordusu 38 yıl sonra İrlanda'dan çekiliyor

Yeni Haber
İngiliz ordusu, Kuzey İrlanda'daki 38 yıllık varlığına salıyı çarşambaya bağlayan gece resmi olarak son vermeye hazırlanıyor...
Katolikler ve Protestanlar arasında 1969'da başlayan çatışmaları durdurmak için Kuzey İrlanda'ya 300 bin asker konuşlandıran İngiliz Kara Kuvvetleri, çarşamba sabahı 02.00'de bölgede sadece 5 bin askerlik bir garnizon bulunduracak.

İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kuzey İrlanda'da 38 yıl süren varlığı sırasında 763 kayıp veren İngiliz ordusunun, bölgedeki garnizonlarda sadece sembolik olarak bulunacağı, özel bir görev üstlenmeyeceği belirtildi. Kuzey İrlanda'da iki ay önce Katolik ve Protestanların yerel yarı özerk hükümet kurmalarından sonra atılan bu adım nedeniyle özel ve gösterişli bir tören yapılması öngörülmüyor.

County Antrim bölgesindeki Thiepval kışlasındaki İngiliz askerleri sade bir "bayrak indirme" töreni yaparken, törenin özellikle gösterişsiz olmasına ve askerin bölgeden "zaferle ayrıldığı" izlenimi yaratılmamasına çalışılıyor.

İngiliz ordusunun 2005 yılından bu yana Kuzey İrlanda'da zaten az sayıda askeri bulunuyordu. İngiltere Silahlı Kuvvetler Devlet Sekreteri Bob Ainsworth, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda'daki askeri güç için 1 Ağustosta yeni bir dönemin başlayacağını belirtti.

Kuzey İrlanda'da güvenlik bundan böyle, 1999'da kurulan ve Katolikler ile Protestanlardan oluşan Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı (PSNI) tarafından sağlanacak.

Kuzey İrlanda'nın bağımsızlığı için geçmişte silahlı mücadele veren İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı Sinn Fein'den seçilen ve yerel hükümetin üyesi olan Gerry Kelly de İngiliz ordusunun bölgeden resmen çekilmesi konusunda yaptığı açıklamada, George Orwell'in "1984" romanındaki "Big Brother" gibi İngiliz ordusunun "baskıcı varlığının" sona ermesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, 70'li yıllarda İngiliz ordusunun bölgedeki Katolikleri fişlediğini anlattı.

Kelly, askerlerin geceleri evlere baskın yaparak, içerdeki herkesi, bebekler de dahil olmak üzere saydıklarını söyleyerek, "Gerçekten Big Brother'a yaraşır bir durumdu. Yarın çok sayıda insan memnun olacak ve bu toplumlararası diyaloğa katkı sağlayacak" diye konuştu. 1969'da başlayan ve "Operation Banner" (Bayrak Operasyonu) adı verilen, İngiliz ordusunun bölgeye konuşlanması, medeni haklarını savunmak için yürüyüş yapan Katolikler ile Londra'yı destekleyen Protestanlar arasındaki şiddetli çatışmaları önlemeyi amaçlamasına karşın, Katoliklerin nefretini kazanan İngiliz askerleri çabucak IRA'nın hedefi haline gelmişti.

"Bloody Sunday" (Kanlı Pazar) adı verilen 30 Ocak 1972'deki olaylarda, Londonderry kentindeki bir Katolik gösterisine müdahale eden İngiliz hava indirme askerleri 13 kişiyi vurarak öldürmüş, bu IRA'nın saflarını genişletmesine yardımcı olmuştu.