kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Solaklığa sebep olan gen bulundu

Yeni Haber
İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nin öncülüğünde yapılan bir araştırmada, insanların sol elini kullanmasında etkili olduğuna inandıkları bir gen bulundu. LRRTM1 adı verilen genin insan beyninin hangi lopunun ne tür görevler üstleneceğini belirlediğine gözüküyor.

Sağ elini kullanan insanlarda beynin sol lopu konuşma ve dil gibi faaliyetleri üstlenirken sağ lopu duyguları kontrol ediyor. Sol elini kullanan insanlardaysa bunun tersi geçerli oluyor. Uzmanlar, LRRTM1 adlı genin bunda rol oynadığına inanıyor. Ayrıca uzmanlar, LRRTM1 adlı genin şizofren riskini arttırdığını düşünüyor.

Araştırmaya öncülük eden Dr. Clyde Francks, genin beyin üzerindeki etkisini daha da fazla araştıracaklarını söyledi. Francks, "Bu araştırma ile beyindeki asimetrinin gelişimini anlamayı umuyoruz." dedi. Bunun yanı sıra Francks, sol elli kişilerin şizofren ilintisinden endişelenmemesini istedi. Francks, "Şizofreni tetikleyen çok farklı nedenler var. Sol elli insanların çoğu problem yaşamayacak. Bu genin tam ne rol oynadığını bilmiyoruz." dedi.

Dünya nüfusunun sadece yüzde 10'u solak insanlardan oluşuyor.