kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Soykırıma destek veren İngiliz vekilden geri adım

Yeni Haber
Muhafazakar Parti Sözcüsü ve muhtemel bir Muhafazakar Parti hükümetinin Adalet Bakanı David Burrowes'in, aynı partiden Robert Spink tarafından İngiltere Parlamentosu'nda imzaya açılan Ermeni iddialarını destekler içerikteki bir dilekçeye imza atmasından sonra gösterilen tepkiler üzerine, sözkonusu milletvekili imzasını geri çekmek zorunda kaldı.

Muhafazakar Parti Sözcüsü ve aynı partinin Enfield Milletvekili David Burrowes, sözde Ermeni Soykırımı'nı desteklemek amacıyla parlamentoda başlatılan kampanya için attığı imzasını geri çektiğini açıkladı. Londra'da yayınlanan haftalık HABER gazetesinin konuyu gündeme getirmesi üzerine, Muhafazakar Parti'nin Türk asıllı belediye meclisi üyesi Ertan Hürer ile Muhafazakar Parti Edmonton Teşkilatı Asbaşkanı Erdoğan Derviş, Burrowes'e tepki göstermişti. Burrowes'in imzasını çekmesinde Hürer ve Derviş'in etkilerinin büyük olduğu belirtiliyor.

"İMZAMI ÇEKTİM"

David Burrowes, ofisi aracılığıyla kamuoyuna yaptığı açıklamada "bir politikacı olarak tarihi sorgulamaktansa her iki toplum arasındaki bağın kuvvetlendirilmesine yönelik çalışma yapmanın daha doğru olduğuna inanıyorum" dedi. Burrowes, şunları söyledi:

"İmzalamış olduğum belge resmi bir belge olmayıp, kimi milletvekillerinin Ermeni Soykırımı ile ilgili görüşlerini içeriyordu. Durumu belgeleriyle, ayrıntılı olarak incelediğimde, konuyla ilgili bilgisi olan dostlarımı da dinlediğimde 1912-1922 tarihleri arasındaki olaylarda Ermenilerin de Müslümanların da yaşamlarını kaybettiklerini, yaşananların da soykırım olmadığını öğrendim. Bu nedenle dilekçeye attığım imzamı geri çektim. Dilekçeye düşünmeden attığım imzam umarım Türk dostlarımla ilişkileri zedelemeyecektir.

Ayrıca bir politikacı olarak tarihi sorgulamaktansa her iki toplum arasındaki bağın kuvvetlendirilmesine yönelik çalışma yapmanın daha doğru olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin Osmanlı arşivlerini araştırmacılara açmasını da olumlu buluyorum."

TÜRK POLİTİKACILARIN ÇABASI


Türk dostu olarak bilinen ve Türkiye'nin Avrupa Birliği içerisinde yer alması gerektiğini savunan Burrowes'in, İngiltere Parlamentosu'nda, Muhafazakar Parti milletvekili Robert Spink tarafından imzaya açılan Ermeni iddialarını destekler nitelikteyi dilekçeye imza attığının öğrenilmesi üzerine, aynı partinin Enfield Belediyesi Meclis Üyesi Ertan Hürer ve Muhafazakar Parti Edmonton Asbaşkanı Erdoğan Derviş harekete geçerek, Burrowes'i uyardılar. Burrowes'a, Türk tarafının da tezlerinin içeren çok sayıda kitap ve belge yollayan Hürer ve Derviş, Burrowes'tan, uzun ve daha dikkatli bir araştırma yapması talebinde bulundular.
Ertan Hürer, Burrowes'a, yüz yıl önce yayınlanan, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid'e Ermeni komitacılar taraınfan girişilen suikast haberlerinin yer aldığı Fransız gazetelerini iletmiş, suikast girişiminden sonra bile Ermeni toplumuna ilişkin herhangi bir baskının gerçekleşmediğini anımsattı.

Muhafazakar Parti'nin Edmonton Asbaşkanlığını sürdüren, Muhafazakar Türkler Derneği'nin de kurucusu olan Erdoğan Derviş de Burrowes'a, "duyduğu rahatsızlığı" ileterek, Türk seçmenlerin ilk seçimlerde tepkisinin sert olacağı konusunda dikkatini çekti.