kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeşil katliamın fotoğrafları

Yeni Haber
"Türkiye'nin cennetleri" alev alev yandı. Milas, Bodrum ve Alanya'da 470 hektar orman kül oldu. Sabotaj ihtimalilinin kuvvetli olduğu yangınlar sonrasında vatandaşlar bölgenin hemen ağaçlandırılmasını ve imara açılmamasını istediler.

*YEŞİL KATLİAMIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

ALANYA'DA YİNE YANGIN

Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Demirtaş beldesinde dün akşam çıkan yangın kontrol altına alınırken, yine aynı ilçenin Süleymanlar köyü ile Dim Vadisi mevkiinde orman yangını çıktı.

Henüz belirlenemeyen nedenlerle çıkan yangınlara, Orman İşletme Müdürlüğü, Alanya Belediyesi ve çevre ilçelerden gelen itfaiye ekiplerinin karadan, iki helikopterin de havadan müdahale ettiği bildirildi.

Öte yandan, Alanya Kalesi'nde de ormanlık alanda yangın çıktığı ve Alanya Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldüğü öğrenildi.

MİLAS'TA SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR


Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınındaki soğutma çalışmalarına devam ediliyor.

Yangın sırasında güvenlik amacıyla evlerini ve tatil sitelerini boşaltan turistler kaldıkları yerlere dönmeye başladı. Yangında evleri hasar gören vatandaşlar ise devletten yardım beklediklerini belirttiler.

Bu arada, TEDAŞ ekipleri, elektrik kablolarının bakım ve onarımlarını yapmaya devam ediyor.

VATANDAŞLAR: İMARA AÇILMAMALI



Yangının çıktığı bölgede yaşayan vatandaşlar yangının mangal ateşinden çıktığı yönündeki haberlere ve açıklamalara tepki göstererek, yanan bölgenin hemen ağaçlandırılmasını ve imara açılmamasını istediler.

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Köyü Kuyucak mevkisinde çıkan orman yangınında zarar gören yaklaşık 150 hektarlık alanda, ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor. Soğutma çalışmasına katılan iş makineleri yangında zarar gören noktaları temizliyorlar.

Yanan bölgede zarar gören evlerin yanında çok sayıda telef olmuş hayvana rastlandı. Bazı hayvanların yangın esnasında zincirle bağlı oldukları için yandıkları da tespit edildi.

''YANGIN MANDAL ATEŞİNDEN ÇIKMADI''

Yangının başladığı Kuyucak mevkisinde bulunan evlerde ve sitelerde yaşayan bir grup vatandaş yangında zarar gören evlerin bulunduğu bölgede toplanarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Vatandaşlar, gazete ve televizyonlarda yer alan, yangının mangal ateşinden çıktığı yönündeki haberlere tepki göstererek, ''Yangının başladığı nokta yerleşim alanlarına en az 1 kilometre mesafede. Bölgede bugüne kadar kimse piknik yapmadı. Bölgenin yapısı piknik yapmaya müsait değil. Yangının başladığı anı biz gözlerimizle gördük. Bölgede o sırada köyden kimse bulunmuyordu.

Bu tür haber ve açıklamalar bizi üzüyor. Bölgeye birisi piknik amacıyla geçen olsa görürdük. Bu tür haberler asıl failleri gizlemeye yönelik. Bölge hemen ağaçlandırılmalı ve imara açılmamalı'' dediler.

Emekli olduktan sonra köyde yaşamaya başladığını anlatan Safinaz Kala, ''Yangını, yetkililer bu kadar basite indirgemesinler. Bu yangının failleri bulunmalı, bulunmazsa çok üzüleceğiz. Yanan Halep çamları, dünyada nadir olarak yetişen bir ağaç türü. Bu türün yanması herkesi üzmeli'' diye konuştu.

Ufuk Ok ise 40 yıldır Kuyucak'ta yaşadığını hatırlatarak, ''Yangının çıktığı nokta çok sarp bir arazi yapısına sahip. Köyde yaklaşık 300 insan yaşıyor. Yangının mangalla alakası yok. Bu yanan alanların ağaçlandırılmasını istiyoruz'' dedi.


DALAMAN'A DA ATEŞ DÜŞTÜ

Muğla'nın Dalaman ilçesi Şerefler köyü Kapıkargı mevkisinde, henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı.Yangına 50 orman işçisinin 4 helikopter, 4 dozer, çok sayıda arazözle müdahale ettiği bildirildi.
Yangının çıktığı bölgenin Kızılçam ormanı gençleştirme sahası olduğu belirtildi.

ÇANAKKALE'DE 2 HEKTARLIK ALAN YANDI

Çanakkale'de çıkan orman yangınında, yaklaşık 2 hektarlık alan tahrip oldu. Merkeze bağlı Atikhisar köyünün Kayadere mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve kısa sürede rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına, 1 helikopter ve 4 uçakla havadan, çok sayıda arozöz ve orman işçisiyle karadan müdahale edildi.Kısa sürede kontrol altına alınan yangında, 2 hektarlık orman arazisi tahrip oldu. Bölgede soğutma çalışmalarına başlandığı bildirildi.Öte yandan, yangın ihbarını, Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapan bir gemi kaptanının dumanı fark ederek yaptığı öğrenildi.


YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI ARIZALANDI

Öte yandan Türk Hava Kurumuna (THK) ait M-18 yangın söndürme uçağı, Bodrum'da çıkan orman yangınına müdahale etmek amacıyla
Milas Meydanından havalanmayı denerken arıza nedeniyle havada tutunamayarak zorunlu iniş yaptı.

THK'dan dün meydana gelen olaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, İzmir-Selçuk'ta görevli M-18 yangın söndürme uçağının, Bodrum'da çıkan orman yangınına müdahale etmek amacıyla dün Selçuk Meydanından havalandığı, yangına müdahale eden uçağın su ikmali yapmak için Milas Meydanına indiği bildirildi.

Açıklamada, Milas Meydanından havalanmayı deneyen su yüklü yangın söndürme uçağının arıza nedeniyle havada tutunamayarak zorunlu iniş
yaptığı kaydedildi.Arızanın nedeninin belirlenmesi amacıyla ilgili ekibin incelemelere başladığı ifade edilen açıklamada, pilotun sağ kurtulduğu, uçağın kısmi hasara uğradığı belirtildi.

ÇEVRE BAKANI'NDAN UYARILAR

Öte yandan Çevre Bakanı Osman Pepe, 2007 yılının küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle zor geçen bir yaz olacağını daha önce dile getirdiğini hatırlatarak, kuraklığın bu seneki orman yangınlarını daha da tetikleyebileceğini düşündükleri için daha yılın başında helikopter ve
uçak kiralama yoluna gittiklerini söyledi.

Hiçbir dönemde olmadığı kadar hava aracına sahip olduklarını dile getiren Pepe, ''Bizim elimizde şu an 29 adet helikopter var. 2 tane daha helikopter geldi, geliyor. Onların da ihalesi yapıldı. 29 artı 2, 31 yapar. 15 tane Türk Hava Kurumu'nun uçağını kullanıyoruz. 5'i sürekli faal, birisi yedek olmak üzere 6 tane de amfibik uçak kullanıyoruz. Yani helikopter ve uçak bakımından Türkiye'nin hava filosu budur'' dedi.

Pepe, orman yangınlarında kaybedilen her metre karenin önemli olduğuna işaret ederek, geçen yıl 7 bin 200 hektar alanın orman
yangınlarında kaybedildiğini, 4 yıl içinde orman yangınlarında kaybedilen alanın ortalama 5 bin 200 hektar, kendisinin bakanlığından
önce ise ortalama rakamın 14 bin 500 hektar olduğunu ifade etti.

Orman yangınlarının cumartesi ve pazar günleri arttığına dikkati çeken Pepe, bunun, hafta sonu insanların ormanı daha çok piknik alanı olarak kullandığını gösterdiğini söyledi.