kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tercihte puan değil başarı sırası önemli

PERVİN KAPLAN
ÖSS'nin bir sıralama sınavı olduğuna işaret eden uzmanlar, puandan çok başarı sırasının önemli olduğunu söylüyor. Tercih yapılırken başarı sıralamalarını kullanmaları öneriliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tercihte puan değil başarı sırası önemli
Üniversiteye yerleşmede puan kadar tercih listelerinin hazırlanması da önemli. Doğru hazırlanan bir tercih listesi üniversiteye girmenizi sağlayacak. Bu yıl ÖSS'de puan hesaplamasında yapılan değişiklikler tercih listesinin oluşturulmasını daha da önemli kılıyor. SABAH, size tercihlerinizde nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili hazırladığı yazılar ve örnek tercih listeleriyle yol göstermeyi amaçlıyor. Listeleri SABAH için Uğur Dershaneleri Rehberlik Bölümü uzmanları hazırlayacak.

Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarının açıklanmasından sonra sıra tercihlere geldi. Tercih listesi oluşturulmadan önce yapılması gerekenlerin başında hangi alanda okumak istediğine ilişkin karar vermek geliyor. Çünkü oluşturulacak tercih listesi ile meslek seçimi yapılırken, aynı zamanda mesleğe bağlı olarak yaşam biçimi de seçilecek. Adayların tercihlerinde yaptıkları hata "puanım nereyi tutarsa orada okurum" yaklaşımı. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat son yıllarda adayların "ne okumak istedikleri konusunda kafalarının karışık olduğunu" gözlemlediklerini söylüyor. Polat, tercihlerde gözlenen bir başka önemli etkenin de bazı öğrencilerin meslek seçiminden çok mezun olacakları üniversitenin seçimi üzerinde durmaları olduğunu ifade ediyor. Polat, bu yüzden de adayların çok istedikleri meslekleri bile göz ardı ederek, kendilerine uygun olup olmadığına dikkat etmeksizin yanlış meslekler seçtiklerini dile getiriyor.

BAŞARI SIRASI YERİNİZİ BELİRLEYECEK
Polat, ÖSS'nin bir sıralama sınavı ve bu tür sınavlarda önemli olanın da diğer adaylara göre başarı sırası olduğunu belirterek, hangi üniversitenin hangi bölümüne girileceğini puanın değil, başarı sırasının belirleyeceğini ifade ediyor. Polat, sıralamaların da yıllara göre değişkenlik göstermeyeceğinden adayların tercih yaparken sistem ne olursa olsun başarı sıralamalarını kullanmalarının önemine işaret ediyor.

TERCİHLER 3 AĞUSTOS'TA BİTECEK
23 Temmuz'da başlayacak tercih dönemi 3 Ağustos'ta bitecek. ÖSYM, 2007 koşullarına göre 2006'da bölümlere yerleşen son öğrencinin başarı sırasını yeniden düzenleyerek kılavuza yerleştiriyor. Yani adaylar puanlarını bir yana bırakarak sadece başarı sıraları ile kılavuzdaki 0.8 ek puanlı başarı sıralarına karşılaştırarak yerleştirme yapacaklar.