kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

Otomotiv ihracatı tarihi rekora koşuyor

Otomotiv ana ve yan sanayi bu yıl tarihi ihracat rakamına imza atacak. Sektörün ihracatı yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 9.1 milyar dolara ulaştı. Yıl sonunda ihracatın bu artış hızı devam ederse, 20 milyar doları bulması bekleniyor. Geçen yıl sektörün toplam ihracatı 14.3 milyar dolar olmuştu.
Bu arada ihracattaki artışla artık otomotivde dış ticaret açığı da tarih oldu. Bir dönem cari açığın günah keçisi olarak gösterilen otomotiv sektörü, bugün ithal ettiği araçtan daha fazlasını yurtdışına ihraç ediyor. 1996-2000 döneminde otomotiv sanayinin dış ticaret açığı 13.7 milyar dolarken, 2001- 2006 döneminde ise açık kapandı ve dış ticaret fazlası 985 milyon dolar oldu. Yani 2000'li yılların başında ihracat atağına kalkan otomotiv sanayi meyvelerini toplamaya başladı.

2 milyar dolar fazla
Yılın ilk 5 ayında ise kara taşıtları ve bunların aksam ve parçalarını içeren otomotiv dış ticareti 2 milyar dolar fazla verdi. Bu dönemde 4.1 milyar dolarlık otomotiv ürünü ithal edilirken, ihracat 6.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaretin yılın ilk 5 ayında 2 milyar dolarlık fazla vermesi, Türk otomotiv sektöründe yeni bir rekor olarak tarihe geçti. İşçisinden, yöneticisine ihracatta emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.