kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Erdoğan seçim zaferinden emin"

Yeni Haber
İngiliz The Times gazetesi, 22 Temmuz seçimlerine ilişkin yayınladığı başyazıda seçimlerin Türkiye'nin Batı ve İslam dünyası ile ilişkilerini etkileyeceği şeklinde bir yorum yer aldı.

TSK'nin 27 Nisan'da yayınladığı bildiriyi hatırlatan The Times, Türkiye'de bir kargaşa olduğunu ancak bu kargaşanın henüz kriz haline gelmediğini kaydetti.

Gazete, dindarlar dahil Türklerin büyük bir bölümünün dinin ayrı bir alanı olduğuna inandığını belirterek AK Parti'nin de bu görüşü paylaştığını kaydetti. The Times, 22 Temmuz seçimlerinin bu nedenden dolayı "TSK ile din ve siyaset ayrılığına son vermeyi amaçlayanlar arasında bir mücadele olarak görmenin yanıltıcı" olacağı yorumunda bulundu. Bununla beraber gazete, "Bu seçimler, Türkiye'nin kimliğini ve Batı ile İslam dünyası ile ilişkilerini ciddi bir şekilde etkileyecek" şeklinde yazdı.

The Times, "muhalefetin bölünmüşlüğü ve ABD'nin ihmal ettiği, Avrupa'nın sırt çevirdiği bir Türkiye'nin Batı Asyalılık kaderine boyun eğmekten başka seçeneği olmadığı yolunda giderek yaygınlaşan kanaat" nedeniyle AK Parti'nin seçimleri kazanacağı belirtti. Gazete, "Türkiye'nin en güvenilen kurumu olan orduya duyulan saygı" nedeniyle "AK Parti'nin mecliste üçte iki çoğunluğa sahip olamayabilir" öngörüsünde bulundu.

Gazete, 22 Temmuz seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı için "uzlaşı" araması gerektiğini savunarak, "Avrupalılar da, Türkiye'nin ihanete uğramışlık hissinin olası sonuçlarının bilincinde olmalı." dedi.

FINANCIAL TIMES DEĞERLENDİRMESİ

BBC Türkçe'deki basın özetlerinde yer alan Financial Times haberinde Erdoğan'la ilgili değerlendirmelerde bulunuluyor. "Erdoğan seçim zaferinden emin" başlıklı haberinde şöyle deniyor:

"Başbakan Erdoğan partisinin seçimlerde yüzde 40'tan fazla oy alarak, 550 üyeli sandalyeli meclise 310315 milletvekili göndereceklerini tahmin ediyor. Bu kez meclise en az üç partinin gireceği, bu nedenle AKP'nin oyları artsa bile çıkaracağı milletvekili sayısının şimdikinin altında kalacağı söyleniyor.

MECLİS'TEKİ TABLO NE OLACAK?

"Meclisteki tabloyu değiştirecek başka bir unsur da parlamentoya çoğu Kürt kökenli 40 kadar bağımsız adayın seçilmesi olasılığı. Bu sonuç, İslami temelli AKP'nin tek başına hükümet kurmasına yetecek.

"Ekonomi uzmanları bunun yatırımcıların da tercih edeceği bir sonuç olacağını söylüyor. Seçim kararının alındığı çalkantılı ortama karşın, iş çevrelerine yakın, yeni bir merkez sağ hükümetin geleceği beklentisi nedeniyle piyasalar sarsılmadı.

"Erdoğan kampanyasını ekonomik reformlara yoğunlaştırırken, ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi laiklik ve terör tehdidine odaklandı.

"Milliyetçiler idam cezasının geri getirilmesini ve yabancılara satışların durdurulmasını istiyorlar. Bu çağrının özellikle taşrada yankı bulduğu söyleniyor."