kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ÇOCUKLAR OKUSUN İSTİYORLAR... Baba Abdullah Gündüz'ün 5 çocuğundan en büyüğü öğretmen. Emrah da doktor alacak. Anne Zübeyde Gündüz ise çocuklarının okuyup dönmesini istiyor.

Hakkâri, ÖSS'de onunla avundu

Nergis DEMİRKAYA HAKKÂRİ
Yıllardır ÖSS'de sonunculuktan kurtulamayan Hakkâri'nin birincisi Emrah Gündüz Türkiye sıralamasında ise 2 bin 937'nci oldu. Gündüz'ün hedefinde Hacettepe Tıp var..
Hakkâri... Türkiye'nin Güneydoğu'daki en uç ili. Sanayide, kalkınmada, sağlıkta, eğitimde hep sonuncu. ÖSS'de de makus talihini bir türlü yenemiyor. İşte böyle bir ortamda, "sonuncunun birincisi" Emrah Gündüz, bu yıl ÖSS'de aldığı 362 puanla en dipten gelen dalgaya benziyor. Güvenlik nedeniyle 5 yıllık ilkokulu 8 yılda bitirebilen, yazın tarlada babasına yardım ederek sınava hazırlanan 20 yaşındaki Emrah Gündüz aldığı puanla hem Türkiye 2 bin 937'ncisi oldu, hem de Hakkâri'nin birincisi. Gündüz Türkiye'nin gözde üniversiteleri ODTÜ ve Boğaziçi'nde birçok bölüme girebilecek durumda. Ama onun hedefi Hacettepe'de tıp okumak, hem de İngilizce. Gündüz ile İran sınırının hemen yanındaki Yüksekova ilçesine bağlı Kilimli köyünde, tarlada babasına yardım ederken konuştuk.

İLK GİRİŞİNDE KAZANDI
Yüksekova Anadolu Lisesi'ni bitiren Gündüz, ÖSS sonuçlarının açıklanacağı gün köyden Yüksekova'ya gelerek bir kafede televizyondan ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın basın toplantısını izlemiş ve ilk olarak Yarımağan'ın "Hakkâri sonuncu il" sözlerini duymuş. Bu sözler iyi bir puan almayı bekleyen Gündüz'ün umudunu kırmamış. Aklından "Hakkâri'nin bir birinciye ihtiyacı var. Dereceye girenlerden biri keşke ben olsam. O zaman Hakkari'nin başarısız, kötü imajı kalmaz" diye geçmiş. Sonuçları öğrendiğinde dereceye girmediğini ama Hakkâri birincisi olduğunu gören Gündüz, "Bu sonuca sevinemedim" diyor ve serzenişte bulunuyor: "Hakkâri hep sonuncuysa bu Türkiye'nin ayıbıdır. Bundan herkes sorumlu. 'Hakkâri yine sonuncu değil, Hakkâri'yi yine sonda bıraktık' denilmeli. Bu imajı hak etmiyoruz. Burası da Türkiye'nin bir parçası. Acınmaya değil, anlaşılmaya ihtiyacımız var. Öğretmenlere hiçbir yerde burası kadar ihtiyaç yok. Aptal değiliz. Niye sonuncu olalım?"

MEMLEKETİNE DÖNECEK
Gündüz bugüne kadar Van'dan ileri hiç çıkmamış. Üniversiteyi kazandığı için ilk kez büyük şehir görecek. Aldığı puanla hayalini kurduğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gitme şansı yakalayan Gündüz, okulunu bitirir bitirmez "Yerel bir doktor daha çok faydalı olacağı için Hakkâri'ye döneceğini ve mesleğini burada yapacağını" söylüyor.
Haberin fotoğrafları