kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Böbrek nakli için "uzlaşma" yakın

Yeni Haber
Sağlık Bakanlığı tarafından organ dağıtımının daha adaletli yapılması için hazırlanan Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi üzerinde tüm nakil merkezleri arasında uzlaşma sağlanmasının yakın olduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'nda yapılan, tüm nakil merkezlerinin yetkilileriyle Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve Prof. Dr. Mehmet Haberal gibi organ nakli konusunda ülkenin önde gelen uzmanlarının katıldığı toplantıda, Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi ele alındı.

Katılımcıların böyle bir bekleme listesi oluşturulması konusunda görüş birliğine varılan toplantıda, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan liste taslağıyla ilgili daha önce çekinceler dile getiren merkezlerin yetkililerinin görüşleri dikkate alınarak yeni bir düzenleme yapılması konusunda uzlaşma sağlandığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamaya geçilmesi için eksik verilerin tamamlanması beklenilen bekleme listesine tüm nakil merkezlerinin dahil olarak hastaların mağdur edilmemesini istediklerini belirtti.

Bekleme listesinin dağıtım ve puanlamayla ilgili kurallarını esnek ve her yıl sonunda revize edilebilecek şekilde hazırladıklarını ifade eden Odabaş, toplantıda nakil merkezlerinin yetkilileri tarafından bu konularda dile getirilen çekinceleri not ettiklerini söyledi.

Bakanlığı tarafından son şekli verilen taslağın, üzerinde düzeltmeler yapılabilmesi için nakil merkezlerine yollandığını belirten Odabaş, şunları kaydetti:

''Merkezlerden gelen düzeltmeler doğrultusunda listeye son şeklini vererek yayınlayacağız. Biz zaten başından beri merkezlere dağıtım ve puanlamayla ilgili dile getirdikleri çekincelerle ilgili açık çek verdik. Puanlamaları, gelen öneriler doğrultusunda değiştirebileceğimizi söyledik. Attığımız bu adımdan sonra tüm merkezlerimizin bu listeye katılacağına ve vatandaşlarımızın mağdur olmayacağına inanıyorum. Zaten hiç kimse 'Ulusal Böbrek Bekleme Listesi olmasın' demiyor, herkes bunu istiyor. Biz de ilgililerin görüşlerini alarak yeni bir düzenlemeye gideceğiz.''

Yapılacak yeni düzenlemeye göre bölgesel dağıtımın ağırlıklı olacağını belirten Odabaş, böbrek çıkan merkezin hastalarına otomatikman yüksek puan verileceğini, böylece bulunan böbreğin o merkezde kullanılabileceğini söyledi.

Odabaş, ayrıca böbrek bekleme listesiyle her hastanın sadece bir tek merkezde kaydının bulunacağını, böylece mükerrer kayıtların önlenerek ülkede böbrek bekleyen hasta sayısıyla ilgili sağlıklı verilerin elde edilebileceğini bildirdi.

''ÖNEMLİ OLAN ORGAN BULUP HASTALARI HAYATA DÖNDÜRMEK''

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan da, böbrek nakli bekleme listesiyle ilgili ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir toplantı düzenlendiğini belirterek, toplantı sonucunda bir uzlaşma sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.

Bunun tüm dünyada uygulanan bir yöntem olduğunu ifade eden İlhan, ''Burada önemli olan organ bulup hastaları hayata döndürmek. Adaletli bir dağıtım için böyle bir sisteme ihtiyaç var'' dedi.

Uygulamaya 10-15 gün içinde geçilmesinin mümkün olduğunu kaydeden İlhan, ayrıca yeni sistemle diyalize giren tüm hastaların takip altında olacağını söyledi.