kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Puanı yetersiz olanlar meslek liselerini seçsin

Yaşar Özay
Ülke şartları göz önüne alındığında hemen meslek sahibi olmak ve üniversite kapısında beklememek adına meslek liseleri çok önemli bir avantaj sağlıyor..
2007 yılının başlarından bu yana meslek liselerinin tanımı ve bu liselerin özendirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bunu takip eden süreç içinde, meslek liselerinin kontenjanları da önemli oranlarda artırıldı. Ülkemizin şartları göz önüne alındığında kısa yoldan meslek sahibi olmak ve üniversite kapısında beklememek adına meslek liseleri önemli bir avantaj sağlıyor. Sınavsız geçiş avantajı bu avantajlardan en önemlisi. Ayrıca, iş ve sanayi sektörleri baz alındığında bu sektörlerdeki açığın büyük kısmının teknisyen ve tekniker olduğu da görülür. AB uyum çalışmaları kapsamında sanayinin bu mevkilerinde çalışanların eğitimli insanlar olması gerektiği düşünüldüğünde önümüzdeki süreçte teknisyenlik ve teknikerlik en az mühendislik kadar revaçta olacaktır. Eğer ki, ileride yapmak istediğiniz mesleğe karar vermiş ve puanınız bir Anadolu lisesine yerleştirilmenize yetmeyecek ise, meslek lisesi seçeneğini bir kez daha düşünmeniz gerekir. Meslek liselerine kayıt yaptırıp daha sonra bu fikrinizden vazgeçerseniz, 9. sınıfın sonuna kadar bir düz liseye veya OKS puanınız yeterliyse bir Anadolu Lisesine geçme hakkınız da var. Uzmanlar önümüzdeki yıllarda meslek liselerinin daha fazla önem kazanacağı hakkında görüş birliği içindeler.

İL DIŞI TERCİH YAPACAKLAR
OKS 'de yaşadığı ilde bir Anadolu lisesine yerleşemeyen adaylara il dışı tercihleri ikinci bir şans olarak görünmektedir. Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi OKS kazanmanın nispeten daha zor olduğu büyük illerdeki adaylar genelde, komşu illerdeki Anadolu liselerine de tercihleri arasında yer vermektedir. Çoğu zaman bunda ''nasıl olsa bir süre sonra yaşadığım ile naklimi yaptırırım'' düşüncesi de etkili olmaktadır. Ancak, nakil şartlarını sağlayamıyorsanız, kesinlikle bir Anadolu lisesine naklinizi yaptıramazsınız. Onun için eğer ki, il dışında okuma durumunuz yoksa kesinlikle il dışı tercih yapmayın. Nakil işlemleri 3 Eylül'de başlayacak. Nakil başvurusunda bulunabilmek için öncelikli olarak kazandığınız veya okuduğunuz okulun birinci yabancı dili ile nakil yaptırmak istediğiniz okulun birinci yabancı dilinin aynı olması ve nakil yaptırmak istediğiniz okulda boş kontenjan olması gerekir. Özel okullar 1. yerleştirmeden sonra tercihe bağlı 2. yerleştirme yapmayacaklardır.