kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

''Türkü Ana'' Zehra Bilir toprağa verildi

Yeni Haber
İstanbul'da vefat eden, ''Türkü Ana'' olarak bilinen Türk Halk Müziği sanatçısı Zehra Bilir, toprağa verildi.

Bilir için Zincirlikuyu Camii'nde düzenlenen cenaze törenine oğlu Ergün, gelini Ayşe, torunları Zehra Rengin, Ali Bilir ve diğer yakınları ile sanatçılar Müjdat Gezen, Alaattin Palandöken, Onur Şan, Ali Gürlü, illüzyonist Sermet Erkin ve Prof. Dr. Orhan Kural katıldı.

Törende konuşan Ergün Bilir, annesiyle ölümünden 10 dakika önce telefonla konuştuğunu belirterek, görüşmenin ardından annesinin, hasta bakıcıları yanına çağırdığını anlattı. Annesinin hasta bakıcılar ile birlikte aralarında sanatçının ''en esaslı'' türküsü olarak tanımladığı ''Tiridine Bandım''ın da aralarında bulunduğu türküler söylediğini, ardından biri hariç tüm hasta bakıcıları dışarı çıkarttığını belirten Bilir, ellerinden tuttuğu hasta bakıcısının kulağına ''Ben şimdi öleceğim'' dediğini aktardı.

Ergün Bilir, 28 Haziran'da 94 yaşındayken ölen Zehra Bilir'in cenazesinin neden bu kadar bekletildiğinin sorulması üzerine, annesinin doğum yeri olan Arapgir'den gelecek kişiler olduğunu ve uzun süre mezar yeri bulamadıklarını anlattı. Bilir, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun, Zehra Bilir'in huzurevine yerleştirilmesinde olduğu gibi bu konuda da yardımcı olduğunu ve mezar yerinin bulunduğunu söyledi.

Duygularını dile getiren Alaattin Palandöken de 1954 yılında Zehra Bilir ile birlikte çalıştıklarını dile getirerek, ''Zeki Müren ne ise Zehra Bilir de aynıdır. Böyle bir sanatçı kolay kolay gelmez. O kadar sevdirdi ki türkülerimizi, bugünlere kadar geldi.

Hepimiz üzgünüz'' dedi.Ali Gürlü, Zehra Bilir ile çok özel anıları olduğunu belirterek, ''Türk Halk Müziğinin temel taşlarının en başında gelenlerden bir tanesiydi. Yeri kolay kolay dolmayacak. Onun emanetini bizler taşıyacağız'' diye konuştu.

Müjdat Gezen ise ''Türk Halk Müziği çok büyük ismini kaybetti. Son 10
yılda hemen hemen her gün görüştüğüm akrabadan öte bir yakınımdı. Türk Halk Müziğine gönül verenlerin başı sağ olsun'' dedi.

Onur Şan da, Zehra Bilir'in sanata çok önem veren bir kişi olduğunu ifade ederek, ''Biraz daha değerlerimize sarılmamız ve sahip çıkmamız gerek diye düşünüyorum'' dedi.

Zehra Bilir'in cenazesi Zincirlikuyu Camii'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Bilir'in mezarına Arapgir'den getirilen toprak atıldı.

Törenin ardından annesinin vasiyeti üzerine bir konuşma yapan Ergün Bilir, annesinin 1,5 yıl önce kendisine ''Cenazeme gelecek olanlara teşekkür ediyorum. Ben orada olmayacağım ama gönlüm onlarla'' dediğini aktarırken, gözyaşlarına hakim olamadı.

(AA)