kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Havuz kimyasalları sağlığınızı bozmasın

Yeni Haber
Aralarında ''potasyum siyanür''ün bile bulunduğu havuz suyunu dezenfekte etmek amacıyla kullanılan kimyasalların dozunun iyi ayarlanmaması halinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açacağı bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim
Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Aksu'nun yaptığı açıklamada, havuz suyu kirliliğinin fiziksel ve biyolojik olmak üzere iki nedenden oluştuğunu, temizlik yapılırken bu iki kirliliğin aynı anda giderilmesi gerektiğini belirtti.

Havuz suyundaki kirliliklerin başında tükürük, vücut yağları, dışkı, karbon, kum, toz, ter, makyaj malzemeleri, vücut salgıları, saç, yara ve hava ile gelen maddeler, ot ve yapraklar geldiğine dikkati çeken Aksu, şunları söyledi:

''Havuz suyunu dezenfekte etmek amacıyla başta potasyum siyanür olmak üzere kullanılan kimyasalların dozunun iyi ayarlanmaması halinde çeşitli sağlık sorunları da beraberinde gelir. Özellikle yosunları temizlemek
amacıyla kullanılan potasyum siyanüre dikkat edilmeli. Bu madde, havuzda ağza su kaçtığında tatlı hissi yaratır. Dozunun kaçırılması ise diğer kimyasallar gibi son derece tehlikelidir.''

Düzenli bakım yapılmayan havuz sularında çocuk felci, tifo virüsleri ile legionella bakterisi, göz, kulak, mide ve deri enfeksiyonlarına sebep olabilecek mikrop, bakteri mikroorganizma ve virüslerin oluşabileceğini vurgulayan Aksu, ''Bu virüs ve bakteriler başta ishal olmak üzere çeşitli enfeksiyon hastalıklarına, A ve E hepatitlerine yol açar. Bu nedenle özellikle hamile ve yaşlılarda bu virüs ve bakteriler daha büyük risk yaratır'' dedi.

HAVUZ GÜVENLİĞİ

Havuzun fiziksel temizliğinin yapılması amacıyla sirkülasyon sistemleri
kurulduğunu, kimyasal temizliği sağlamak için de uygun havuz kimyasallarının düzenli ve dozunda kullanımı gerektiğini ifade eden Aksu, şunları kaydetti:

''Havuz güvenliği için iyi bir su kalitesi sağlamak çok önemlidir. Su analizi, suyu dengelemenin yanı sıra üç hayati amaca hizmet eder. Bunlar yüzücünün korunması, havuzun korunması ve gereğinden fazla kimyasal kullanımının önlenmesidir.

Gereğinden fazla kimyasal madde kullanımı öncelikle sudaki kimyasal dengeleri bozduğu gibi fazla para harcanmasına neden olur. Hangi kimyasal maddenin ne oranda kullanılacağının tespiti
için su analizleri gereken sıklıkta ve titizlikte yapılmalıdır.''

Bir kişinin çıplak gözle bile baktığında havuzun temizliği konusunda bilgi sahibi olabileceğine dikkati çeken Aksu, ''Sudaki saç, vücut yağları ve diğer kirler suda bulanıklık yaparak kirliliği gösterir. Eğer havuzda fazla köpüklenme varsa bu da piyasada en çok satan, en düşük fiyatlı yosun öldürücülerin fazla miktarda kullanıldığını gösterir'' dedi.

Aksu, yüzünde ya da vücudunun herhangi bir yerinde açık yaraları olan ve duş almayanların havuza girmelerinin kesinlikle önlenmesi gerektiğini,
kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıpaları, göz enfeksiyonlarını
önlemek için su altı gözlüğü ya da maskeler kullanılması gerektiğini
kaydetti.

Aksu, mümkünse havuz yerine temizliğinden şüphe duyulmayan denizlerde yüzülmesini önerdi.

(AA)