kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Babam kime verirse onunla evlenirim'

Yeni Haber
Kırsal kesimde yaşayan kız çocuklarının yüzde 98'i evlendirilirken fikirlerine başvurulmuyor.

Muş'un köylerinde yaşayan kızlar pancar tarlalarında günlük 15 liraya çalıştıklarını belirterek, aldıkları yevmiyelerinde babaları tarafından ellerinden alındığını söyledi.

12 ila 18 yaşında kırsal kesimdeki kızların kocaya verildiğini ifade eden Meral Akpolat, "Biz kızlar babalarımız, annelerimiz ve ağabeylerimiz tarafından verilen kararla evlendiriliriz. Fikrimizi soran olmadığı gibi evlendirilecek erkeği bile çoğu zaman tanımayız. Bir genç kızın aile tarafından verilen karara karşı çıkması töre geleneklerinin gereği uygulanır. Kızların ses çıkarmamaları en tahsillisinin orta okulu okumuş olması eğitimsizlik ve ekonomik özgürlüğünün olmayışındandır. Babam beni kime verirse ben onunla evlenmek zorundayım" dedi.

Başlık parasına kızların evlendirildiğini belirten genç kızlardan Nurcan Önder, "Kylerde yaşayan ailelerin çoğu fakir. Evde çok çocuk olunca aile reisinin de ailesini, çocuklarının geçimini temin etmesi de oldukça zor oluyor. Aileler kızlarından aldıkları başlık parası nı düğün masrafı yanında birkaç kuruşta kendilerine kalıyor. Kızlar bir metadan farksız evlendiriliyor." diye konuştu.

(CHA)