kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Güneş lekelerine dikkat!

Dr. Yasemin Fatih Amato
Geçtiğimiz günlerde, muayenehaneme 4 yeni hasta geldi. Yüzlerinde, dekolte ve omuzlarında aniden kahverengi lekeler oluştuğunu anlattılar. Sırtlarına baktım, orada da lekeler vardı. Birinin bacaklarında, diğer ikisinin ellerinde lekeler vardı. 30-35 yaşlarındaki bu genç kadınların yaşam tarzlarını, beslenme alışkanlıklarını ve hangi ilaçları kullandıklarını sorguladığımda, hepsinin doğum kontrol ilacı kullandığını öğrendim. Gerçek şu ki, doğum kontrol ilaçları başta olmak üzere, bazı ilaçlar güneşe karşı hassasiyetimizi daha da artırır. 'Işığa karşı aşırı duyarlılık' adı verilen bu tepki, cildin güneşe aşırı reaksiyon göstermesidir. Hasta aniden ortaya çıkan kızarıklık, döküntü, kabarcıklar, su toplama ve şişme gibi şikayetlerle soluğu doktorda alır. Bütün bunlar, sanıldığından daha yaygındır.

IŞIK ALERJİSİ

Foto alerjik reaksiyonların en yaygın nedeni ilaçlar, krem ve losyonlardaki kimyevi maddelerdir. UV ışınları bu maddelerin yapısını değiştirir ve cildin alerjik tepkiler göstermesine yol açar. Bilindiği kadarıyla ışığa karşı hassasiyete yol açabilen, 150'den fazla ilaç çeşidi vardır. Üstelik bunların çoğu eczanelerde reçetesiz satılan ilaçlardır.

* Hamilelik süreci ve doğum kontrol ilaçları cildi güneşe karşı aşırı hassas hale getirir. Hamilelik lekelerinin nedeni bu duyarlılıktır.

* Antidepresanlar, antihistaminikler, hemen hemen tüm hormon ilaçları, antidiyabetik ilaçlar, yüksek tansiyon ve kalp ritmi ilaçları, kanser tedavisi ilaçları, idrar söktürücüler, tetrasiklin ailesinden antibiyotikler, sulfonamidler, suni tatlandırıcılar ve lokal antiseptik mehlemler gibi...

* Bazı antibakteriyel sabunlar, kozmetikler, cilt rengi açıcı kremler, deodorantlar, saç kremleri, losyonlar, şampuanlar, deterjanlar ve traş losyonlarında bu sorunlarla karşılaşılabilinir.

* Bitkilerin de hepsi masum değildir. Örneğin; incir, bergamut, sandal ağacı ve özellikle içinde süte benzer bir öz bulunan otlar... Maydanoz, molla limonu, kereviz, havuç ve hardal ışığa karşı tepkimizi artırır. Bazı yatıştırıcı bitkisel ilaçlarda bulunan sarı kantaron çiçeği en iyi bilinen foto reaktiv maddelerden birisidir.

* Parfümler, genel olarak cildimizin güneşe karşı hassasiyetini artırır. Boyun ve göğüste lekeleri olan kadınları incelediğimizde, bunların birçoğunun parfüm sürerek güneşe çıkmış olduklarını görürüz. Özellikle bergamotlu parfümler, sandal ağacı, lavanta veya ağaç kavunu yağlarından yazın uzak durmak gerekir.