kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İzmir'de suyun rengi değişti

Yeni Haber
Hava sıcaklıklarının bu hafta içinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle deniz sularındaki aşırı ısınma, İzmir Körfezi'nde 'Red Tide'a (denizlerde bir ya da birden fazla plankton türünün yoğunluklarının artması sonucu suyun renginin kırmızı ya da kahverengiye dönüşmesi) yol açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarındaki yükselmeye bağlı olarak denizlerdeki aşırı ısınma, çeşitli organizmaların üremesi ve çoğalmasına neden oldu.

İzmir Körfezi'nde geçmiş yıllarda sık görülen, ancak Büyük Kanal Projesi sonrasında daha seyrek rastlanmaya başlanan 'plankton' türü organizmaların hava ve deniz suyu sıcaklığı nedeniyle aşırı üremesiyle bazı noktalarda denizin renginin değişmesine yol açan Red-Tide olayının görülmeye başladığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

''Deniz suyu sıcaklığının artmasıyla birlikte, körfezde, özellikle kırmızı renkli planktonların patlama halinde üremesi sonucu deniz yüzeyinde plankton tabakaları oluşur. Deniz yüzeyinde film tabakası oluşturarak, yağ görüntüsünde bulunması nedeniyle zaman zaman sintine zannedilen bu planktonlar, bazı dönemlerde de geceleri halk arasında yakamoz olarak bilinen denizden ışık çıkması olayına sebep olmaktadır. Rüzgarın etkisiyle de hareket edebilen bu tabakalar, yer değiştirebilirler, bazen de kıyı şeridi boyunca birikerek gemilerden atık atılmış görüntüsü verebilirler. Bu planktonların deniz kirliliği ile bir ilgisi bulunmamaktadır.''

(AA)