kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yabancılar, bin 7 projeye 12.2 milyar dolar yatırdı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
'Sadece kurulu şirketleri alıyorlar' eleştirilerine hedef olan yabancıların, son dört yılda toplam bin 7 proje için aldığı teşviklerle, 12.2 milyar dolarlık yatırım yaptıkları belirlendi..
Hazine Müsteşarlığı, yabancı sermayeye yönelik eleştirilere karşı atağa geçti. Hazine, "Sıfırdan yatırım yapmıyorlar. Sadece kurulu şirketleri alıyorlar" eleştirilerine hedef olan uluslararası sermayenin farklı yönlerini de ortaya koydu. Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nün 2006 Yılı Raporu'nda, teşvik belgeli yabancı yatırımların yanısıra, teşvik almaksızın Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların bilançosu sunuldu. Teşvik belgesine bağlanan yabancı yatırımlar ağırlıklı olarak 'imalat sanayi'nde yoğunlaşırken teşvik belgesi almayan uluslararası sermayenin gözde yatırım alanı ise 'finansal aracılık sektörü' oldu.

İMALAT SEKTÖRÜ ÖNDE
Geçen yıl Türkiye, 17.2 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çekti. Bu yatırımların yüzde 39.3'ü mali sektörü tercih etti. Ulaştırma ve haberleşme sektörü ikinci, imalat sanayi ise üçüncü sırayı aldı. 2002-2006 yılları arasında teşvik belgeli yatırıma başlayan uluslararası sermaye, 1.007 projeye 12.2 milyar dolar yatırdı. Yabancıların yatırımlarının yarısında fazlasını (yüzde 54) imalat sanayi yatırımları oluşturdu. Ulaştırma haberleşme sektörü 2., elektrik üretimi ise 3. sırada yer aldı. Yabancılar, teşvik belgeli yatırım kapsamında en fazla Marmara Bölgesi'ni tercih etti. Yabancı yatırımların yüzde 38'i Marmara, yüzde 15'i İç Anadolu, yüzde 14'ü Ege Bölgesi'nde gerçekleşti, Doğu ve Güneydoğu son sırada kaldı.

DÜNYA İLE UYUMLU
Hazine kurmayları, Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımların sektörel tercihlerinin dünya ile uyumlu olduğunu belirttiler. Uzmanlar, küresel ölçekte doğrudan sermaye yatırımlarının petrol, finans ve telekomünikasyonda yoğunlaştığına işaret ederek Türkiye'deki durumu şöyle özetlediler: "Türkiye'de uluslararası doğrudan yabancı yatırım girişleri özellikle son birkaç yılda sektörel dağılım açısından dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel bir seyir izlemeye başlamıştır. 2005-2006 yıllarında en çok yatırım çeken sektörler finans ve telekomünikasyon sektörleri olmuştur. 2005 yılında 7.2 milyar dolar olan finans ve telekomünikasyon sektörlerindeki toplam uluslar arası doğrudan yatırım giriş, 2006 yılında 13.6 milyar dolara çıkmıştır. 2006 yılında ayrıca hizmetler sektöründe toptan ve perakende ticaret, imalat sanayinde ise kimya sektörü ile gıda ve içecek sektöründe önemli artışlar kaydedilmiştir."