kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngiltere'de "terör" alarmı

Yeni Haber
İngiltere hükümeti, Glasgow Havaalanı'nda dün düzenlenen saldırının başkent Londra'da Cuma günü bulunan bomba yüklü iki araçla bağlantılı olduğunun belirlenmesinin ardından terörizm tehdidinin en yüksek seviyeye yükseldiği uyarısını yaptı.

İskoçya polisi, Glasgow havaalanında dün bir cipin alev aldığı olayı terörist saldırı olarak gördüklerini ve Londra'da ortaya çıkarılan bombalı saldırı girişimleri ile ilgili olduğunu doğruladı. Yeni hükümetin göreve başlamasından hemen sonra art arda meydana gelen olaylar 7 Temmuz 2005'teki intihar saldırılarının yıldönümü öncesinde El Kaide'den ilham alan eylemler olarak değerlendiriliyor.

Glasgow havaalanında yanan araçtaki iki kişinin yakakanmasının ardından kenti Londra'ya bağlayan M6 yolunda iki şüpheli daha yakalandı.
Göreve birkaç gün önce başlayan Başbakan Gordon Brown, terör tehdidinin 'kritik' seviyesinde olduğunu duyurdu. 'Kritik' terör tehdidi, ülkede her an bir saldırı düzenlenebileceğini ifade ediyor. Başbakan Brown, birinci önceliklerinin İngiliz halkının güvenliğini sağlmak olduğunu ifade ederek, havaalanı ve kalabalık bölgelerde güvenlik seviyesini arttıracaklarını söyledi.

Liverpol kentindeki John Lennon havaalanının da güvenlik endişesi nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar kapatıldığı açıklandı.
İngilltere'deki olaylar üzerine ABD'deki havaalanlarında da güvenlik önlemleri arttırıldı.

İngiltere'de panik oluşmasına neden olan olaylar zinciri Londra'da Cuma günü tüp ve çivilerden oluşan bomba düzeneği bulunan Mercedes marka araçlarının ortaya çıkarılmasıyla başladı. İskoçya'nın en büyük kenti Glasgow'daki havaalanına giren Cherokee marka bir cipteki saldırganlar yakalandı. Şüphelilerin Asyalı oldukları ifade ediliyor.

(CHA)