kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankaralıları sevindirecek karar

Yeni Haber
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 10 yılını doldurmuş su saatlerinin yerine, 200 YTL'lik kartlı sayaçlarla değiştirilmesi ve değiştirme ücreti olarak da 100 YTL alması yönündeki işlemi yargıdan döndü. Ankara 7.İdare Mahkemesi, Belediye'nin "ticari niteliği ağır basın yeni bir ilişki biçimi oluşturmak" istediğini belirtti.

Ankara 7.İdare Mahkemesi, 22 Şubat 2007'de Ankara Barosu Avukatı Kemal Vuraldoğan'ın Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ İdaresi'nin su sayaçlarıyla ilgili işleminin iptali yönündeki başvurusunu görüştü. Belediye'nin, 10 yılını doldurmuş su sayaçlarının yerine ön ödemeli olarak 200 YTL kartlı cihaz ve 100 YTL de montaj bedeli almasının kamu yararına ve hukuka aykırı olduğu yönündeki başvuruyu Mahkeme oybirliğiyle karara bağladı. İdare Mahkemesi, anayasal anlayışta hizmet karşılığının alınmasının, hizmetin sunulmasından sonra gerçekleşecek bir aşama olduğuna dikkat çekerek, şunları belirtti:

KARTLI SAYAÇLAR STANDARTI MECBURİ UYGULAMA DEĞİL

"Olayda, davalı idarelerce peşin ödemeli sayaç takılmasını zorunlu kılan kararlar alındığı, yine bu kapsamda 3516 sayılı yasada bu yönde bir düzenleme olmamasına karşın, 10 yıllık periyodik muayene zamanı dolan mekanik su sayaçlarının yerine kartlı sayaç takılmasının zorunu tutulduğu, sayaç bedeli olarak 200 YTL montaj bedeli olarak da 100 YTL'nin abonelerden istenildiği, dolayısıyla kamu hizmetinin sunumu peşin ödemeye bağlanarak anılan anayasal ve yasal kamu hizmeti anlayışa uymaya, ticari niteliği ağır basan yeni bir ilişki biçimi oluşturulmak istendiği, bunun yanında ön ödemeli kartlı su sayalarının standartlarının ise mecburi uygulamada olmadığı, başka bir deyişle bu sayacın ölçüler ve Türk Standartlarını düzenleyen mevzuatta tanımlanmadığı görülmektedir.
Bu durumda davanın konusuyla sınırlı olmak üzere, davalı idarelerin 10 yılını doldurmuş su sayaçlarının zorunlu olarak ön ödemeli elektronik kartlı sayaçla değiştirilmesine ve buna bağlı olarak sayaç bedeli olarak 200 YTL montaj bedeli olarak 100 YTL istenilmesine ilişkin işlem, karar ve tasarruflarında hukuka uyarlık bulunmamıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline oybirliğiyle karar verildi."

(ANKA)