kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Baykal CNN Türk’te Liderler Zirvesi’ne konuk oldu.

Baykal: Kriz sözü talihsizlik

ANKARA
CHP lideri Baykal, "Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimi sendromundan kendisini kurtaramadığına tanık oluyoruz. Bu kendisi için de Türkiye için de talihsizlik" dedi..
CHP Genel başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Seçim sonrası Cumhurbaşkanı krizi çıkar" sözlerini değerlendirirken, "Kendisi için de, Türkiye için de talihsizlik" dedi. Baykal, CNN Türk'teki Liderler Zirvesi programında, SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Gazeteci-Yazar Taha Akyol, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın sorularını yanıtladı. Programın ilk sorusu, Başbakan Erdoğan'ın Batman mitingindeki konuşmasında dile getirdiği, "Seçimden sonra cumhurbaşkanı krizi çıkar" sözleriyle ilgiliydi. Baykal, şunları söyledi: "Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimi sendromundan kendisini kurtaramadığına tanık oluyoruz. Bu kendisi için de Türkiye için de talihsizlik. Maalesef Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini Erdoğan çok kötü kurguladı ve yönetti. Biz açıkça AKP'li birinin de cumhurbaşkanı olabileceğini açıkça başından ilan etmiştik. Bu süreci böyle bir başarısızlıkla sonuçlandırmak için ancak Tayyip Erdoğan olmak gerekir. Bundan önceki süreçlerde 367 konusunda Anayasa Mahkemesi'ne başvurulamıyordu. Ama Anayasa Mahkemesi'nin TBMM içtüzüğü ile ilgili verdiği bir karar sonrasında bu yol açıldı. Uzlaşma zorunludur. Cumhurbaşkanlığı uzlaşarak seçilecektir. Bunda gocunacak hiçbir şey yoktur. Hiçbirimizin kendimizi dayatma hakkı yoktur. Biz 367'den fazla milletvekili çıkarsak bile ilk yapacağımız iş diğer partilerle görüşmek olacaktır. Ben birinci parti de olsam kendimi Cumhurbaşkanı olarak dayatma hakkımı kendimde görmem"

ÜÇ PARTİ GİRER
Baykal, Meclis'e kaç partinin gireceği ve AK Parti'nin oy oranı konusundaki soruları yanıtlarken, "TBMM'ye üç parti girecek gibi görünüyor" dedi. Baykal, AK Parti'nin oylarının yüzde 30'un altına düşmüş göründüğünü savunurken, merkez sağdaki çözülmenin bunu etkileyebileceğini de söyledi. Baykal'ın dile getirdiği bir başka iddia da AK Parti'nin muhalefete düşme olasılığı oldu.

MAZOT TARTIŞMASI
Liderler zirvesi Programında, ucuz mazot tartışması da önemli yer tuttu. Bu konuda Genç Parti'den kopya çekip çekmediğinin sorulması üzerine Baykal, "Biz 2 yıl önce Kasım 2005 yılındaki tarım raporumuzda 'mazottan ÖTV almayacağız' demişiz. Kimseden kopya çekmedik. Mazottan ÖTV almayınca fiyat 125 kuruş oluyor. Sayın Tayyip Erdoğan 2002 seçim kampanyasında İzmir'de yaptığı konuşmada mazottan ÖTV ve KDV'yi kaldıracağını söylemişti" dedi.