kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MÜCAHİDİN-İ MEVLİYYE BAYRAĞI Mücahidin-i Mevleviyye Bayrağı Atlas 180x170 Konya Mevlana Müzesi env. no: 1356

Şehitlerin sancağına raptiye...

NURDENİZ KUTSEL - HABER MERKEZİ
Ayasofya Müzesi'nde açılan Mevlana sergisinde Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma tarihi sancaklar raptiyelerle platforma tutturulunca delik deşik oldu..
UNESCO Mevlana yılı etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Aşk Ocağında Can Olmak - İnsanlığın Mirası: Mevlana Celaleddin-i Rumi" adlı sergide "raptiye şoku" yaşanıyor. İstanbul Ayasofya Müzesi'nde, Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Uğur Derman, Tuğrul İnançer, Dr. Nuri Şimşekler ve Ekrem Işın'dan oluşan Danışma Kurulu'nun yol göstericiliğinde hazırlanan sergide yer verilen birbirinde kıymetli tarihi eserler, raptiyelerle panoya tutturulunca delik deşik oldu. Küratörlüğünü Ekrem Işın'ın yaptığı ve "dünya standartlarında gerçekleştirilen ilk ve tek Mevlana sergisi" olduğu belirtilen sergideki bu görüntü, ziyaretçileri de hayrete düşürdü.

CAM KAFESTE NAFTALİN
Ayasofya Müzesi'nde özel olarak tasarlanmış geçici bir bölüm içinde gerçekleşen sergide, Konya Mevlana Müzesi, Konya ve Ankara Etnografya müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Divan Edebiyatı Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yıldız Şehir Müzesi ve İstanbul Sadberk Hanım Müzesi'nden derlenen 200 eserin bir kısmı cam bölmelerin içinde sergileniyor. Ancak Osmanlı'ya ait Mücahiddin- i Mevleviyye Bayrağı, Manisa Mevlihanesi Sancağı, Konya Dergâhı gibi tarihi bayraklar sergi alanındaki platforma raptiyelerle tutturuldu. Cam kafeslerde korunan diğer eserlerin yanına istiflenen naftalin poşetleri de görenlerin tepkisini çekiyor.

'BAKAN DA FARK ETMEDİ'
Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya, serginin açılışında müdahalelerinin olmadığı ve kendilerinden görüş alınmadığını belirterek şunları söyledi: "Sorumluluk pazartesiden itibaren bize geçecek. Başka bazı sıkıntılar, eleştirilecek yerler de var. Onları da düzelteceğiz. Eserlerin raptiyelerle tutturulması mutlaka hoş değil. Küratörler çalıştı ama sorumluluk Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndaydı. Bakanlık yetkilileri de bunu görmüştür. Sayın Bakanımız da açılışta vardı zaten. Ama tabii bu biraz mesleki dikkat ister, Sayın Bakan onun farkına varmamışlardır." Serginin küratörü Ekrem Işın ise, Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma sancakların, getirildiği Konya Mevlana Müzesi'nde de duvara çiviyle tutturulduğunu savundu. Işın, eserlerin sergiye son dakika katılması nedeniyle zaman darlığı yaşadıklarını ve raptiye kullanmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Eserlerin, ziyaretçilerin dokunmasına önlemek için pleksiglass ile korunacağı ve raptiye yerine üstten tutturularak sergileneceği bir sistem sipariş verildiği de öğrenildi. Sergiyi düzenleyen kurulun üyelerinden Yrd. Doç. Nuri Şimşekler ise, eserlerin raptiye ile tutturulmasını bir hata olduğunu kabul ederek, durumun teknik elemanların dikkatsizliğinden kaynaklandığını söyledi.
Haberin fotoğrafları