kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin ilk organik piliç eti 3 Temmuz'da piyasalarda

Yeni Haber
Aydın'ın İncirliova ilçesinde bulunan Erbeyli Araştırma Merkezi'nde devam eden organik tavukçuluk deneme üretimlerinden olumlu sonuç alındı. Piliçleri doğal kümeslerde doğal yemlerle besleyen merkez görevlileri, 3 Temmuz 2007 tarihinde Türkiye'de ilk kez piyasalara organik piliç etini sürecek.

Dünyada tarım ve gıda tüketiminde organik ürünlere önem veren insan sayısında artış olduğunu gözleyen merkez, organik piliç yetiştirerek yeni bir piyasa oluşturmayı hedefliyor.

Yetiştirdikleri tavuklarda kimyasal ilaçlar yerine esansiyel yağlar ve tamamen doğal yemler kullanarak bir ilke imza atan Erbeyli Araştırma Merkezi, yılbaşından itibaren başlattığı organik tavuk yetiştiriciliği çalışmalarında ilki deneme üretimi safhasını başarıyla tamamladı.

Yılbaşında doğal kümes yapımıyla başlanan çalışmalarda, bölgede bu işi yapmak isteyenler için uygun bir model ortaya çıkarıldı. Dışarıyla bağlantısı koparılmış dokuz kümesin her birinde 50 piliç yetiştirildi. Sadece yonca ve doğal yemlerle beslenilen piliçler, 80 günde kesime hazır hale geldi. İki defa tekrarlanan deneme üretiminin ardından uygun modelde karar kılan merkez, piyasaya ilk ürünlerini 3 Temmuz'da sunacak. Organik piliç etinin fiyatı, diğerlerine göre 1.5 ile 2 kat fazla olacak.

Yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmalar sonrasında organik tavukçuluk için uygun bir model belirlemeyi başardıklarını belirten Erbeyli Araştırma Merkezi Müdürü Ramazan Özkan, organik ürünlere talebin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Çalışmaları sırasında değişik türler üzerinde araştırmalar yaptıklarını hatırlatan Özkan, yetiştirilen tavuklara hiçbir şekilde hazır yem ve kimyasal ilaç verilmediğini söyledi.

Çalışmaları tamamen kendi imkanlarıyla tamamladıklarını belirten Müdür Özkan, "Organik tavuk yetiştiriciliği için model belirlemek amacıyla çalışmalara başladık. Tavuklara doğal yemler vermek için kümesler içine değişik bitkiler ektik. Köylerdeki gibi küçük kümeslere benzeyen ama daha modern ve yalıtılmış kümesler hazırladık. İçeriye yabancı hayvan girememesi için kümeslerin etrafı ince delikli kumaşlarla kapatıldı. Bu sayede başta kuş gribi olmak üzere dışarıdan hastalık bulaşma riskini azaltmış olduk. Doğal olarak yetişen tavuklarımız rüzgârını, suyunu, güneşini alarak yeşil otlarla beslendi. Daha çok kültür ırklarının üretimi yapacağız. Yerli ve dışarıdan gelen saf ırkları deneyeceğiz" dedi.

Türkiye'de bu tür bir çalışmanın ilk defa kendileri tarafından yapıldığını kaydeden Ramazan Özkan, ılıman bölgelerde yaşayanlara alternatif bir gelir kaynağı oluşturmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Ege Bölgesi'nin birçok yerinde organik tavukçuluk yapmanın mümkün olduğuna değinen Özken, bunun için hazır bir modelin artık var olduğuna işaret etti. Bu işi yapmak isteyenleri araştırma ve deneme yapmaktan kurtardıklarını savunan Özkan, böyle faaliyetlerde bulunmak isteyenlere her türlü teknik bilgiyi veremeye hazır olduklarını bildirdi.

Erbeyli Araştırma Merkezi'deki organik tavuk kümeslerinde incelemelerde bulunan Aydın Valisi Mustafa Malay ise tavuk eti ve yumurtasının insan sağlığındaki önemine değindi. Her insanın haftada en az ik yumurta yemesi gerektiğini belirten Vali Malay, daha sağlıklı olduğu için köy yumurtasının tercih edildiğine dikkat çekti. Köylerdeki imkanlarla yeterli miktarda et ve yumurta üretilemediğini ileri süren Malay, deneme aşamaları tamamlanan bu üretim modelinin bu yöndeki açıkları gidereceğini ifade etti. Malay, kendisine alternatif gelir kaynakları arayan bölge insanlarının mutlaka düşük masraflı ve uygulaması kolay organik tavukçuluk sektöründe faaliyet göstermesini istedi.

(CHA)