kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Feridun Irak

Vanlı, elektriğini tezekten üretip fazlasını satacak

MELTEM ERSOY
20 milyon YTL ile 9 bin 600 dönüm arazi üzerinde kurulan Van Organize Hayvancılık Bölgesi'nde Türkiye'de ilk defa tezekten elektrik üretilip tesisin ihtiyacı karşılanacak, fazlası da satılacak..
Van Ticaret Borsası, 20 milyon YTL'lik yatırımla 9 bin 600 dönüm arazi üzerinde Organize Hayvancılık Bölgesi kurdu. 2004 yılında başlayan projeyle Doğu Anadolu'da hayvancılığın teşvik edilmesi hedeflenirken, 20 bin ineğin bulunduğu tesisin elektrik ihtiyacı tezekteki biyogazdan sağlanacak. Avrupa'da örnekleri bulunan, ancak Türkiye'de ilk defa gerçekleşecek bu uygulamayla tesisin elektrik ihtiyacı karşılandığı gibi, elektriğin fazlası da satılacak. Proje kapsamında ayrıca, bölgede kurulan süt işleme tesisleriyle de süt ve sütlü ürünlerde VOTAŞ markası yaratılması hedefleniyor.

TÜBİTAK İLGİLENİYOR
Van Ticaret Odası Başkanı Feridun Irak, bölgede son yıllarda hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkat çekerek "Bölgede hayvan yemi çok pahalıydı. Ancak biz bu projeye başlarken kendi yemimizi üretmeyi amaçlıyorduk. Nitekim 9 bin 600 dönüm arazi de hayvanların yemi de karşılanacak" dedi. TÜBİTAK'ın da yakından ilgilendiği tezekten elektrik üretme projesi hakkında bilgi veren Irak, 2 bin hayvanın tezeğinden günde 440 kilowatlık bir elektrik üretimi gerçekleştireceklerini söyledi. Irak şöyle konuştu: "Türkiye'nin enerji eksiği bulunuyor. Bugün tezekteki biyogazı elektrik enerjisine dönüştürmek mümkün. Biz de Organize Hayvancılık Bölgesi'nde kuracağımız biyogaz tesisi ile Türkiye'deki elektrik enerjisine fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Türkiye'de bir ilk olacak bu proje Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde yıllardır uygulanıyor. Umarım bizde başarıya ulaşırız." Feridun Irak, projenin iki yılda yatırım tutarı kadar para kazanacağını belirterek, günde 80 ton süt işleme kapasiteli bir tesise de sahip olduklarına işaret etti.

AB'DEN 30 MİLYON EURO

Avrupa Birliği tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Kalkınma Projesi Yürütücüsü ve Van Vali Yardımcısı Osman Ahsen, Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerindeki girişimcilerin 30 milyon Euro hibe fondan yararlandığını açıkladı. Ahsen şöyle konuştu: "En çok Van ilinden talep geldi. Bugün birçok kobi ve girişimci köylü hazırladığı projeye 100 bin Euro aldıysa 100 bin Euro da kendisi ekledi ve bölgede toplam 46 milyon Euro'ya yakın yatırım hayata geçti."