kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

KKTC'de KDV iadesi kaldırılıyor

Yeni Haber
KKTC'de 1 Temmuz 1996'da uygulamaya giren Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi, 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılıyor.

KKTC Cumhuriyet Meclisi, ''Katma Değer Vergisi (KDV) Yasası'nı Yürürlükten Kaldıran Yasa Tasarısı''nı oy çokluğu ile onayladı.KKTC Maliye Bakanı Ahmet Uzun, mecliste yaptığı konuşmada, KDV iadesinde doyuma ulaşıldığını söylemediğini, bu sistemin misyonunu tamamladığını, ama görevini yerine getiremediğini kaydetti.

Devlet çalışanları ve asgari ücretlilere getirdikleri artışın KDV iadesi oranına göre çok daha ileride olduğunu belirten Uzun, toplumun vermeye, iştirak etmeye, ekonominin çarklarını döndürmeye değil almaya alıştığını ifade etti.

Ekonominin büyüdüğünü, tüm göstergelerin ikiye katlandığını gösterdiğini, çalışanların maaşlarının reel olarak ilerlediğini anlatan Uzun, sadece hazinenin bu büyümeden payını alamadığını söyledi.''Denetle, al'' demenin en kolay yol olduğunu, ama bunun yapılması gerektiğini, bordrolular dışında vergi toplamada yetersiz kalındığına işaret eden Uzun, artık kapalı bir toplum olunmadığı için fonlarla idare edilemeyeceğini, Türkiye'den para istenerek gidilemeyeceğini belirtti.

KDV İadesi Yasası'nı yürürlükten kaldıran yasa 1 Temmuz 2007'de yürürlüğe girecek. Bu nedenle, Mart-Nisan-Mayıs-Haziran döneminin iadeleri vatandaşlara son kez ödenecek. KKTC'de KDV uygulaması 1 Temmuz 1996'da uygulamaya girmişti.