kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyada 600 zeytinyağı tesisini Hakkı Usta kurdu

ŞAH TANYERİ
Su motoru tamiri ile Aydın'da bir evin altında iş hayatına atılan Hakkı Usta, 400 kadarı Türkiye'de olmak üzere dünya çapında anahtar teslim 600 zeytinyağı tesisi gerçekleştirdi..
Aydın'da dünyanın her tarafında anahtar teslim zeytinyağı tesisi kuran bir girişimciyi sayfamıza taşıyoruz. Şirketin unvanı Hakkı Usta Oğulları Mak. San. Tic. Ltd. Sloganı, "Dünyada zeytin ağacının olduğu her yerde mutlaka Hakkı Usta markası vardır". Meksika'dan Avustralya'ya kadar kurulan tesisler bu sloganın boş olmadığını gösteriyor. Çırçır fabrikasında ustabaşı iken ayrılan Hakkı Gözlüklü tarafından 1954 yılında Aydın'da kurulan şirket, su motoru, zeytinyağı ve pamuk presleri tamiratıyla bir evin altında işe başladı. Hakkı Gözlüklü'nün oğulları Ömer ve Ahmet Gözlüklü ile gelişen şirket, 1962 yılında zeytinyağı ve pamuk presleri imalatına geçti. 1989 yılında ilk yerli kontinü sistem, yani bir uçtan zeytinin konup diğer uçtan yağın çıktığı zeytinyağ makinesini imal etti. Yıllık 70 tesis kurma gücüne sahip şirket, günlük 20 tondan 120 tona kadar zeytin işleme kapasitesine sahip tesisleri A'dan Z'ye kurup teslim ediyor. Hedef, dünya markası olmak.

400 FABRİKA TÜRKİYE'DE
Dedesi ile aynı adı taşıyan şirketin üçüncü kuşak yöneticisi Hakkı Gözlüklü, şirketin 400 kadarı Türkiye'de olmak üzere dünya üstünde kurduğu 600 zeytinyağı tesisinin bulunduğunu söyledi. Ve sonra başladı ülkeleri saymaya; Fas, Tunus, Filistin, İsrail, Suudi Arabistan, ABD, Pakistan, bütün Akdeniz Havzası

MEKSİKA'DA TESİSİ ÇALIŞIYOR
Zeytinyağında marka ülkelerde de Hakkı Usta'nın makineleri çalışıyor. Yunanistan'da 5 tesis kurmuşlar. İtalya ve İspanya'da da yerel bir marka ile satıyorlar. Bir fuarla dış dünyaya açılmışlar ve 1998'de ilk ihracatlarını Tunus'a yapmışlar. İspanyol bayileri ile Meksika'ya, İtalyan bayileri ile Avustralya'ya uzanmışlar. Hakkı Usta Oğulları şirketinin OSB'deki fabrikasında 185 kişi çalışıyor. İhracatın ciro içindeki payı yüzde 40'a ulaşmış.