kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dışarıda destek, içeride ağır eleştiri

Yatırım Danışma Konseyi'nde dünyanın önde gelen 21 şirket yöneticisi basına açık bölümde, Türkiye'yi övdü ve yatırımlara devam edeceklerini söyledi.... Basına kapalı bölümde övgü yanında eleştiri de vardı. Yöneticiler, asgari ücret, Çin otoları, enerji, kayıtdışı ile ilgili tepkilerini dile getirdi..
Bu yıl 4'üncüsü yapılan Yatırım Danışma Konseyi'nin katılımcıları, basına açık kısımda Türkiye'ye övgüler düzerken basına kapalı bölümde ağır eleştiriler getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da Bakanlar Kurulu'na katılacak olması nedeniyle açılış konuşmasının ardından ayrıldığı toplantıda, katılımcılar makro verilerdeki olumsuzluklar, şirketlerin yaşadığı sorunlar konusunda tepkilerini iletti. Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde dün İstanbul'da yapılan Yatırım Danışma Konseyi toplantısına, dünyanın önde gelen 21 şirketinin üst düzey yöneticisi, Dünya Bankası Bölgesel Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ katıldı. Başbakan Erdoğan, konuşmasında "güçlü ekonomi için güçlü demokrasi"ye vurgu yaptı. Erdoğan, "Demokratik istikrar ile ekonomik istikrar birlikteliğine özellikle dikkat çekiyorum. Bu birliktelik bütün ülkeler için hayati önem arz ediyor" diye konuştu. Yabancı şirket yöneticileri ise basın mensuplarının karşısında Türkiye'de yatırımların kısa vadeli gelişmelerden etkilenmeyeceğini vurguladı. Mango'nun kurucusu ve başkanı Isak Andic Ermay'ın yaptığı "Seçimler kısa vadeli sorun, Türkiye bizim için uzun vadede garantili bir ülke" diyerek Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Uşak'ta altın çıkaran Eldorado Gold'un CEO'su Paul N. Wright, "Tek parti, koalisyon farketmez. Yatırımlara devam edeceğiz" derken Metro Group CEO'su Hans-Joachim Körber de kendileri için istikrar ve devamlılığın önemli olduğunu söyledi. Ancak Körber'in basına kapalı bölümde marketler için içinden çıkılmaz bir hal alan yeni Haller Yasası'nı eleştirdiği, bürokrasinin çıkardığı sorunlar ve mağaza açacak yer bulamama sıkıntısından bahsettiği öğrenildi.

FIRSATLAR ÇOK BÜYÜK
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da toplantıyla uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin önümüzdeki dönemde fırsatlarının çok büyük olduğunu ifade ettiklerini belirtti. En çok hangi konunun üzerinde durulduğunun sorulması üzerine Hisarcıklıoğlu, "işgücü piyasası ve kayıtdışı ekonomi" olarak yanıtladı. Basına kapalı bölümde seçimlerin konuşulmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, Irak'a olası operasyonuyla ilgili soru üzerine de siyasetle ilgili bir konuşma geçmediğini anlattı. Devlet Bakanı Ali Babacan ise gelecekteki öncelikli yapısal reformları; işgücü, sosyal güvenlik, vergi politikası, özelleştirmelerin devamı ve rekabetçiliğin geliştirilmesi olarak sıraladı.