kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fındığın arz fazlası köfte ekmekle eritilecek, yersen!

ŞAH TANYERİ
Fındıkta arz fazlası sorununu aşmak için fındık unundan ekmek denemesi yapılıyor. Fındığın çorbası ve çiğ köfteye rakip köftesi de yakında raflara çıkacak..
Türkiye, bilindiği gibi fındıkta dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumunda bulunuyor. 400 bin aile fındıktan geçimini sağlarken, yaklaşık 8 milyon insan da fındığın üretimi, hasatı ve işlenmesinden gelir elde ediyor. Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 700 bin ton fındık üretildi. 450 bin tonu ihraç edildi. 1.5 milyar dolarlık fındık ihracatı kayıt altına alındı. 50 bin ton fındık ülke içinde tüketildi. Yıllara göre 100-200 bin ton civarında arz fazlası oluşuyor. Ordu, 100 bin çiftçisi ile fındık üretiminin ortalama 3'te birini karşılıyor. Geçen yıl 250 bin ton fındık elde edildi. Halkın büyük bölümü fındık ile geçiniyor. Bu nedenle fındıkta yaşanan bir sıkıntıda kentin ekonomisi de çöküyor. SABAH Anadolu olarak bu hafta Ordu'dayız. Geçen yıl düzenlenen fındık mitingi sonrası sahil yolunun 8 saat kesildiği kentte valisinden işadamına herkes arz fazlası fındık için çözüm arayışında. Kısa Adı FİSKOBİRLİK olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği de, iç piyasada fındık tüketimini artırma seferberliğine ürün çeşitliliğini çoğaltarak katkı yapıyor. FİSKOBİRLİK'in iştirakı Ordu Yağ Sanayii, Çotanak markasıyla piyasaya sunduğu yemeklik fındık yağı, fındık özlü deterjan, sabun, şampuan gibi ürünlerine fındıktan çorba ve köfteyi eklemeye hazırlanıyor. FİSKOBİRLİK Başkanı ve Ordu Yağ Sanayii'nin Genel Müdürü Yaşar Pamuk, besleyici ve sağlıklı bir ürün olan fındık unundan ekmek yapılabileceğini söyledi. Türkiye'de ekmeğe yüzde 1 oranında fındık unu eklendiğinde, tüketilecek kabuklu fındık miktarını 150 bin ton olarak açıklayan Pamuk, şöyle dedi: "Giresun'da, Ordu'da denemesi gerçekleştiriliyor. Sadece fındık unu veya buğday unu ile karıştırılarak ekmek yapılabilir. Fındığın çiğköftesini de hazırlıyoruz. Çiğ et yerine fındık kullanılacak. Denemesi sürüyor. 15-20 güne kadar piyasaya çıkar. Hazır köfte gibi satılacak. Güneydoğu'nun çiğköftesi varsa bizim de fındık köftemiz var. Fındığın çorbası da 15-20 gün içinde raflara girer. Patent, AR-GE aşamaları bitti, üretim aşamasına geldi."
Haberin fotoğrafları