kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşsizlik ve cari açık risk enflasyonla övünmeyin

SEÇKİN ÜREY
Toplantının basına kapalı bölümümde şu eleştiriler Babacan'a iletildi:

* BORÇ RISKI FAZLA Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Katsu: Risk unsularının başında kamunun borç stoku var. Çok fazla. Vadelerin kısa, faizlerin yüksek olması da risk. Bir diğer tehdit cari açık. Reformlar gerçekleşmediği için işsizlik azalmıyor, istihdam oranınız yüzde 46 ile en düşükler içinde. Duraklama lüksünüz yok.

* KALİTESİZ ÇİN OTOLARI Hyundai Assan Başkanı Joong- Geol Kim: Türkiye'de yatırımlara devam edeceğiz ama siz de kalitesiz Çin arabalarının önünü açıyorsunuz. Eğitimli işgücü bizim için çok önemli. Seçimlerinden sonra ekonomi daha da dengeye oturacak. Son duyurduğumuz ek yatırım kararımızda da son noktaya gelinmedi. Yıl sonuna doğru çıkar.

* PATENT SIZDIRILIYOR Novartis Yönetim Kurulu Üyesi Alexandre Jetzer: Fikri mülkiyet haklarına önem verin. Yasaların işlemesini sağlayın. Biz Türkiye'de patent veriyoruz, daha sonra patent bilgilerimizin dışarıya sızdırıldığını öğreniyoruz.

* DEMİRYOLLARI KALİTESİZ Mitsui Avrupa CEO'su Ken Abe: Demiryollarının standartları çok düşük, liberalleştirilmeli. Türkiye doğrudan yabancı sermaye için cazip bir ülke ama muhasebe standarları için daha fazla şeffaflık gerekli. Biz Türkiye'de sadece altyapı ile değil, gayrimenkul, enerji, turizm ve yeni limanlar için faaliyet göstereceğiz.

* TEKSTİLDEN ÇIKIN IMF 1'inci Başkan Yardımcısı Lipsky: Kayıtdışını kayıt içine çekmek için onlara havuç verin. Asgari ücret dünyanın en yükseği. Enerjide birşeyler yapılmalı, 2009'da darboğaza gireceksiniz. Kamu bonç stokunun milli gelirin yüzde 50'sinin altına inmesi sağlanmalı. Tekstil ve konfeksiyon sektörleri yerine yüksek teknolojiye önem verin. İstihdamla ilgili reform ele alınmalı.

* ÖNÜNÜZDEKİLERE BAKIN Citi Global Ticari Bankacılık Yöneticisi Suneel Bakhshi: Yüzde 6 büyüme ile övünmeniz iyi ama sizden daha hızlı büyüyen önünüzdeki ülkelere bakın. Türkiye bize göre fırsatlar ülkesi ve daha da cazip hale gelecek. Kayıtdışı algılamasını değiştirmek için çalışmalısınız.

* ENFLASYONU YÜKSEK AIG Başkan Yardımcısı Frenkel: Enflasyon hala çok yüksek. Enflasyonda ciddi bir düşüş sağladınız ama bunu başarı olarak görmeyin. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı çok önemli. Türkiye, enflasyon hariç model ülke.