kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gelin ve damadın detaylarda birbiriyle uyumu yakalaması önemli. Mesela bir çiçek bunun için yeterli olabilir...

Çirkin ördek yavrusu olmaktan korkuyorlar

HAZIRLAYAN: PERVİN METİN
Kadının erkeğe 'evet' dediği andan itibaren başlayan evlilik hazırlıkları, akabinde stresli günleri de beraberinde getiriyor. Gelinlikdamatlık seçmekle başlayan hazırlıklar; ev kurma, eşya paylaşımı konularıyla devam ediyor. Önemli olan bütçe hazırlayarak planlı programlı hareket etmek..
Erkeklerin zorlu bir hazırlık sürecinin ardından sorduğu o sihirli soru; 'Benimle evlenir misin?', 'evet' cevabı ile taçlandığında, oldukça zor bir sürecin kapısı da açılıyor. Vakit kaybetmeden nasıl bir gelin ve damat olunacağının hayalleri kurulmaya başlanıyor... Çirkin ördek yavrusu olmak yerine beyaz bir kuğu gibi süzülmek isteyen gelinler, "Gelinliğim organze mi olsun Fransız danteli mi?" diye moda evlerinin kapısını aşındırırken, damatlar da smokin ve takım elbise arasında seçim yapmaya çalışıyor... Her bütçeye, zevke hitap eden gelinlik ve damatlıkların en yoğun satıldığı semtlerin başında; Fatih, Mahmutbey, Şişli, Osmanbey, Nişantaşı ve Üsküdar geliyor. Fiyat ve modeller de semte göre değişiyor. Sadece kendi tasarımlarını yaratan terzilerin yanı sıra, ünlü moda dergilerindeki modelleri taklit edenler de bulunuyor.

GELİNLİK ALANA 'GELİN BAŞI'
Dar gelirlilerin ilk tercihi Fatih ve Mahmutbey'de 700 ila bin 500 YTL'ye en şık gelinlikler bulunurken; lüks semtlerde fiyatlar 2 bin YTL'den başlıyor. Kiralık gelinliklerle satılıklar arasındaki fiyat farkı ise 200-300 YTL'yi geçmiyor. Müşteri çekmek isteyen bazı modaevleri ise promosyon yolunu tercih ediyor. Örneğin gelinlik satın alana 'gelin başı'nı hediye ediliyor. İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, İsviçre, Avusturya, Mısır ve Rusya'ya ihracat yapan Şafak Moda Evi'nin sahibi Neşe Şafak, her sezon en az 2 bin gelinlik siparişi aldıklarını söylüyor: "Kumaşlarımız Hindistan, Japonya, İtalya, İspanya ve Fransa'dan geliyor. Modellerde Türk ve Osmanlı motifleri, kabarık gelinlikleri ve uzun duvaklı sırma işini tercih ediyoruz. Abartılı işlemelerden kaçınıyoruz." Sipariş veren yabancı firmadan izin alarak, ürettiği modellerden bir tanesini alıp kendi modaevinde 400 YTL'ye satan Şafak, "Avrupalılar sade modelleri tercih eder. Çünkü gelinlikler orada çok amaçlı üretiliyor. Sonrasında kokteyl kıyafeti ve yatak örtüsü olarak kullanacak şekilde hazırlıyoruz" diyor.

EV KURARKEN ADİL DAĞILIM VAR
Geleneklerimize göre evlilik hazırlığı sırasında yapılan masraflar, kız ve erkek tarafının aileleri arasında pay ediliyor. Kız tarafı çeyiz, nişan ve kınayı üstlenirken; erkek tarafı düğün masraflarından sorumlu oluyor. Ev eşyasında da dağılım gayet adil şekilde yapılmış. Damat, oturma gurubu, yemek odası takımı, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyonu; gelin tarafı ise yatak odası, perdeler, halı ve kilimler, mutfak eşyası ve fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi ile ütüyü alıyor. Erkek tarafı gelinliği, kız tarafı da damatlığı diktiriyor ya da satın alıyor.

ÇEYİZ BOHÇASI OLMAZSA OLMAZ
Modern hayata rağmen bohça geleneği hâlâ sürüyor. Çeyiz bohçasının içine günlük hayatta kullanabilecek eşyalar konuyor. Damadın hazırladığı gelin bohçasının içine, gecelik seti, sabahlık, iç çamaşırı, tarak takımı, makyaj takımı, çorap, havlu ve terlik bulunuyor. Gelin bohçasının maliyeti 150'den başlayıp bin YTL'ye kadar çıkabiliyor. Bu malzemeler, kız tarafına bir sandıkta götürülüyor. Gelin tarafının hazırladığı damat bohçasında ise, ropdöşambrlı sabahlık takımı, tıraş seti, iç çamaşırı takımı, kemer, cüzdan, gömlek ve damat terliği bulunuyor. Bunlar da bir valizin içine konarak damada veriliyor. Erkeklerin bohçası kadınlarınkine göre daha hesaplı. 150-200 YTL tutan bir damat bohçası oluşturmak mümkün.
Haberin fotoğrafları