kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çuvaş Türkü Serdar Kırgız Türkü Ebru

ALİ KEMAL ERDEM MERKEZ
'Biz Kimiz-Tüklüğün Kimlik Şifresi' adlı kitap, Türkiye Türkleri ile Orta Asya Türkleri arasındaki benzerlikleri ortaya koyuyor. Kitaba göre Orta Asya Türkleri'ne en çok benzeyen ünlü Serdar Ortaç, ikinci sırada Ebru Gündeş var..
Türkler'in kökenlerinin nereye dayandığı yıllardan beri tartışılır durur. Kimilerine göre, bugünkü Türkiye Türkleri, Oğuz boylarının soyundan geliyor. Kimileri ise, Anadolu'ya göçen Türkler'in zamanla bölgedeki tüm halkları Türkleştirerek bugünkü Türk toplumunun temellerini attığı görüşünü savunuyor. İkinci gruptan olanlar, tezlerini savunurken sık sık, 'Saf Türk olsaydık, gözlerimiz Orta Asyalılar gibi çekik olurdu' söylemini kullanıyor.

ÖRNEKLERLE KANITLIYOR
Türklük konusuyla ilgili çalışmalarıyla tanınan Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan, geçtiğimiz günlerde ikinci baskısı piyasaya çıkan 'Biz Kimiz?- Türklüğün Kimlik Şifresi' adlı kitabında bu meseleyi masaya yatırdı. Kitapta, Türkiye Türkleriyle Orta Asya Türkleri arasındaki benzerlikler; çeşitli örnekler, DNA testleri ve vücut ölçümleriyle gözler önüne seriliyor. İddia edilenlerin aksine Türkiye Türkleri'nin atalarının, diğer milletlerle çok karışmadığını kanıtlamak isteyen kitapta Türkan, göz kapağının çekik ya da düz olması konusuna da açıklık getiriyor. 'Neden gözlerimiz çekik değil?' sorusuna cevap arayan Türkkan, Türk insanlarının çoğunda farklı şekillerde de olsa çekik göze rastlandığını dile getiriyor.

EBRU'NİNKİLER AZ ÇEKİK
Tezini ünlü simalardan hareketle kanıtlama yoluna giden Türkkan, ünlü sanatçı Ebru Gündeş ile bir Kırgız kızının gözlerinin benzerliğine dikkat çekiyor. Türkkan, Gündeş'in göz yapısının fark edilmeyebilir ya da az göz çekikliği kategorisine girdiğinin altını çiziyor.

ORTA ASYALILAR GİBİ
Türkkan, fark edilebilir derecede göz çekikliği durumuna ise Kastamonu doğumlu olan ünlü sanatçı Serdar Ortaç'ı örnek gösteriyor. Kitapta Ortaç'ı Çuvaşlı bir çocukla kıyaslayan yazar, ünlü şarkıcının göz tipinin daha çok Orta Asya Türkleri'nde görüldüğünü söylüyor. Kitapta, bazı Orta Asya Türkleri'nde ve Çinliler'de görülen iyice çekik göz tipine ise eski Bakan Işılay Saygın'ın gözleri örnek gösteriliyor. Türkiye ve Balkan Türkleri'nde en sık rastlanan göz tipinin hafif çekik gözler olduğunu belirten Türkan, bu kategoride ise Türkiye eski erkek güzeli Karahan Çantay ile milli halterci Naim Süleymanoğlu'nu örnek gösteriyor.
Haberin fotoğrafları