kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

OKS'de müfredat dışı soru soruldu

PERVİN KAPLAN MERKEZ
Fen Bilgisi'nde, müfredatta yer almayan soru çıktı. Eğitimcilere göre, soruyu ancak dershaneye giden ya da öğretmeni kendiliğinden "ağırlık merkezi bilgisini" öğreten öğrenciler çözebildi..
Başta Anadolu ve Fen ile özel liselere girmek için 800 bini aşkın öğrencinin yarıştığı Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) sorulara itirazlar geliyor. Fen Bilgisi soruları arasında yer alan A kitapçığındaki 8. sorunun çözümünde müfredatta bulunmayan ağırlık merkezi konusu yer alıyor. Tüm Özel Öğretim Kurumları (TÖDER) Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler uzmanları OKS sorularını değerlendirdi. Fen Bilgisi sorularını SABAH için inceleyen TÖDER uzmanlarından Gülsen İncekera, soruların konulara göre dağılımının önceki yıllarla benzerlik gösterdiğini ancak hem Türkçe açısından ifadesinde sorun olduğunu hem de müfredatta yer almayan konudan soru çıktığını söyledi. İncekara, "İfadelerin kullanımı açısından çok akıllı ve iyi olan öğrencilerin yanlış yapmaları sağlandı" diye konuştu. Fen Bilgisi soruları ile ilgili eleştiriler şöyle: (Sorular A kitapçığına göre değerlendirildi)

* Fen Bilgisi 8. soru potansiyel enerji sorusu. Ancak bu sorunun çözümünde müfredatta yer almayan ağırlık merkezi konusu kullanılıyor. Yani öğrencinin bu bilgiye sahip olması gerekiyor. Oysa bu müfredatta yok. Eğer dershaneye gittiyse, eğer öğretmeni ek bilgi verdiyse "bunu bilin" dediyse, çözebilir. Yoksa o sorunun çözümü için gerekli bilgi müfredatta yer almıyor.

* 13. numaralı kimya sorusunun 2. öncülündeki "t1 ve t2 zamanında kesme şeker ve toz şekerin çözünen miktarı sabit kalmıştır" ifadesi kullanıldığı için doğru cevap (D) şıkkı değil, B) şıkkı. Eğer, "t1 zamanında toz şekerin t2 zamanında kesme şekerin çözünen miktarı sabit kalmıştır" ifadesi kullanılsa idi cevap (D) şıkkı olacaktı.

YANLIŞ BİLGİ İLE SORU


* Fen Bilgisi 14 nolu kimya sorusunda metal atomuna elektron aldırılmış. Bu bilimsel olarak hatadır. Soruda yük bulma uygulatılmış ama bilimsel değerler kullanılmadan uygulanıyor. Elementlerin proton sayısını vermiş. Elementin proton sayısı onun kimliğidir. 11 numaralı protona sahip olan element metaldir. Ama metal elektron almaz. Yani negatif yüklü iyon oluşturamaz. Ama verilen cetvelde metale 2 elektron kazandırarak, yük bulduruyor. Bilimsel gerçekliğe aykırı bir soru.

* Özellikle fizik soruları uzun işlem gerektiren bilgiye dayalı zor sorular ve 1 numaralı soruda da soru kökündeki ifade net olmadığı için yanılmaya neden oluyor.

* Biyoloji soruları Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretimde uygulamaya çalıştığı yeni müfredat programıyla paralellik gösteriyor ancak geçmiş yıllarda karşılaşılan sorularla kıyaslandığında daha çok yoruma dayalı.

YENİ EĞİTİM DÖNEMİ 17 EYLÜL'DE

Öte yandan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS soru ve cevaplarının aynı gün saat 16.00'da "www.osym.gov.tr'' adresli internet sayfasından açıklanacağını bildirdi. Yeni eğitim-öğretim yılı 17 Eylül 2007'de başlayacak 13 Haziran 2008'de tamamlanacak. 28 Ocak-8 Şubat 2008 tarihleri arasında yarı yıl tatili yapılacak.