kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyayı Nuh'un Gemisi kurtaracak! GALERİ

Yeni Haber
Sıra dışı eylemleriyle tanınan uluslararası Çevre Örgütü Greenpeace (Yeşilbarış); küresel ısınmaya ve iklim değişikliklerine dikkat çekmek amacıyla Ağrı Dağı'nın girişine inşa ettiği Nuh'un Gemisi maketinin yapımını tamamlayarak açılışını yaptı.

Büyük Tufan'ın ardından Nuh'un gemisinin oturduğu rivayet edilen Ağrı Dağı'nda inşa edilen geminin açılışında uluslararası bir bildirge yayınlayan Greenpeace dünya liderlerini, iklimi kurtarmak üzere, acil ve geniş çaplı eyleme çağırdı.

Greenpeace Gönüllüleri tarafından inşa edilen gemiyi Iğdır halkına teslim etmek üzere yapılan törende, Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, ünlü şovmen ve aktör Okan Bayülgen, çocuklar ve müzisyenler de katıldı. Pek çok farklı dilde okunan bildirgeyle liderler, milyarlarca insan, temel insan hakları olan "yaşam ve sağlıktan" mahrum kalmadan bu hakları ve iklimi korumaya davet edildi. Her biri dünyanın bir ulusunu temsil eden 208 güvercin bu mesajın tüm dünyaya taşınması dileğiyle gökyüzüne bırakıldı. Daha sonra, Greenpeace'nin internet sitesine binlerce insanın sevdiklerini kurtarmak üzere gönderdiği fotoğraflar geminin iç kısmına asıldı.

Bildirgede; 'Yaşamlarımızı, meskenlerimizi, toplumlarımızı ve doğal kaynaklarımızı hem insan kaynaklı hem de doğal tehditlerden korumanın sizin vekaletinizde olduğunu sizlere hatırlatırız. Ne siyasi ne de fiili anlamda, temsil ettiklerinizin yaşamını tehlikeye atacak herhangi bir eylemde bulunamazsınız' ifadelerine yer veriliyor.

Greenpeace Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı, "Eğer dünya liderleri, yurttaşlarını bilim insanlarının öngördüğü sel felaketlerinden, kuraklıktan, kıtlık gibi krizlerden ve toplu göçlerden koruyamıyorsa, liderlikleri anlamsızdır. Bu nedenle bu seçimlerde Türk halkının da doğru politikaları benimseyen liderleri seçmesi gerekiyor, iklim değişikliğini görmezden gelip, Kyoto Protokolünü bile imzalamayan siyasetçileri değil" dedi.

Bildirgede her ülkenin sera gazı salımı ve kapasitesi ölçüsünde adil bir indirim hedefi belirlemeleri ilkesi benimseniyor. BM'ye göre endüstrileşmiş ülkelerin 2050 yılına kadar sera gazı salımlarını yüzde 80 - 90 oranında düşürmeleri gerekiyor. Haziran başında toplanacak G8 zirvesinde bu hedef üzerinde anlaşılması da Greenpeace'nin beklentileri arasında. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler yeni Genel Sekreteri Ban Ki-moon da "İklim değişikliği bizim kuşağın önündeki en büyük meydan okuma" diyerek konunun ve harekete geçmenin aciliyetini dile getirmişti.
Bildirgede sera gazı indirim hedefleri şöyle açıklanıyor: "Sizleri, küresel ortalama sıcaklık artışı endüstrileşme öncesi seviyenin 2 derece üstüne çıkmadan, iklim değişikliği felaketini engellemek üzere acilen küresel ölçekte işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Bu, önümüzdeki on - onbeş yıl içinde sera gazı salımlarının artışını durduracak radikal bir programın derhal yürürlüğe konulmasını gerektirmektedir. Ayrıca, küresel ölçekte sera gazı salımlarının 2050 itibariyle 1990 seviyesine oranla en az yüzde 50 oranında azaltılması hedefine yönelik yasal taahhütte bulunmalısınız."
Greenpeace iklim uzmanı Andree Böhling ise, "Büyük felaketi önlemek için henüz geç kalmış değiliz. Ancak şimdiye kadar hiçbir ulus bu sorunun çözümü için ciddi politikalar geliştiremedi. Dünya liderleri dünyanın tüm insanlarının iyiliği için olanı yapmalılar.

Eğer enerji devrimini gerçekleştirmek üzere, yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliği yönünde köklü politikalar geliştirilmezlerse, gezegenimiz iklim felaketini önleyebilme şansı olup bu şansı kullanmadığı için gelecekte büyük bir yıkıma uğrayacak" dedi.

ALMAN VE TÜRK 20 MARANGOZ ÇALIŞTI


Greenpeace 10 merteye 4 metre boyutlarındaki gemiyi Ağrı Dağı'nda dört haftada inşa etti. Alman ve Türklerden oluşan 20 marangoz çalıştı. Bu dayanıklı gemi şu andan itibaren dağcılar için bir barınak olarak kullanılmak üzere dağda kalacak.

Bildirge; Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça, Flemenkçe ve Arapça olarak okundu. Ayrıca Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, İbranice, Çince, Hinduca ve Japonca olarak"İklimi kurtarın, hemen." yazılı pankartlar açıldı.

OKAN BAYÜLGEN'DEN DESTEK

Şovmen Okan Bayülgen, Ermenistan'daki Nükleer Santral Metzamor'un kapatılması için Iğdırlı sivil toplum kuruluşlarının başlatmış olduğu imza kampanyasına destek vererek 'Metzamor'a hayır' dedi.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in Ağrı Dağı'nın Iğdır tarafından girişine yaptırdığı Nuh'un Gemisi maketinin açılışı için Iğdır'a gelen Şovmen ve aktör Okan Bayülgen, Iğdırlı sivil toplum örgütlerinin Iğdır'a sadece 16 km uzaklıkta bulunan Metzamor Nükleer santralinin kapatılması için başlattıkları imza kampanyasına destek verdi.

Yeşilbarış olarak da bilinen Greenpeace'in yaptırdığı Nuh'un Gemisi maketinin açılışının ardından Okan Bayülgen'le birlikte kampanyaya katılan sivil toplum örgütleri adına basın açıklaması yapıldı. Iğdırlılar Dayanışma Derneği Başkanı Volkan Bayat, çevre örgütü Greenpeace'nin küresel ısınmaya karşı yaptığı ve yapacağı eylemlerden dolayı kendilerine destek verdiğini belirtilerek, "Türk ve Ermeni halkının en önemli çevre sorunu olan Metsamor Nükleer Santrali'nin kapanması için yapılması gerekli olan kampanyalara uluslararası çevre kuruluşların destek olacağı kanaatindeyiz" dedi.

Bayat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyük tehlikeyi oluşturan Ermenistan'daki santral Türkiye sınırına yalnızca 16 km mesafededir. 1988 yılında yaşanan Erivan depremi sonrasında kapatılan ve güvenli olmadığı gerekçesiyle 7 yıl boyunca çalıştırılmayan santral, Ermenistan'ın elektrik sıkıntısı bahane edilerek 1995 yılında yeniden faaliyete geçirildi. Deprem bölgesinde olduğu için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Avrupa Birliği (AB) tarafından dünyanın en tehlikeli nükleer santrali ilan edilen ve AB'den gelen uyarılara rağmen kapatılmayan santral, havaya, suya ve toprağa arıtmadan nükleer atıklar salıyor. Bu da Iğdır'daki tüm bitki ve hayvanlar etkilemiştir. Bu güne kadar irili ufaklı 150 kaza atlatan Metsamor Nükleer Santrali'nde yaşanacak olan bir faciadan, santrali kapatmamakta direnen Ermenistan, gerekli baskıyı uygulamayan AB, 2003 yılında santralin işletmesini üslenen Rusya sorumludur. Dünya kamuoyunu nükleer bomba niteliğindeki Metsamor'a karşı daha duyarlı olmaya çağırıyoruz."

Sanatçı Okan Bayülgen ise "Metzamor kapatılsın" diyerek kampanyaya destek verdi.

AJANSLAR