kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

İETT arazisi... Dubai Şeyhi... Çifte standart...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait İETT Garajı olan arazi ihaleye çıkarılınca kızılca kıyamet kopmuştu. 16 büyük inşaat firması ihale şartnamesini aldı ancak 7 firma ihaleye katılabilme cesaretini gösterdi.
Bütün gözler ihaleye çevrilmiş, herkes nefesini tutmuştu. İhaleye Fiba, Zorlu, Biskon Yapı, Limak, Sama Dubai, Toray İnşaat ve Taşyapı firmaları katıldı. İhalenin 22'nci turunda beş firma devre dışı kalmış, Zorlu ve Dubai Şeyhi'ne ait Sama Dubai çekişmesi başlamıştı . Zorlu pes etmiyor Sama Dubai'nin teklifini yükseltmeye devam ediyordu. Ancak Dubai Şeyhi'ne ait Sama Dubai bu araziyi almaya kararlıydı. İhalenin 33'üncü turunda Zorlu Grubu 701 milyon dolar teklif verince Sama Dubai bekletmeden 705 milyon dolar yanıtını verdi ve Zorlu Grubu "Hayırlı olsun" diyerek çekildi.
İstanbul'un en güzel yerinde 46.241 metrekarelik arazi KDV dahil 1 milyon 156 milyar YTL ile Dubai Şeyhi'ne ait Sama Dubai'ye ait oldu. Sama Dubai şirketine ödeme için süre verildi ve süre önceki akşam saat 17.00'de sona erdi ve Sama Dubai şirketi ödemeyi yapmadı ve ek süre talebinde bulundu. Gerekçe: Bu arazinin imar durumunun iptali için Şehir Planlamacıları Odası idari yargıya dava açmış. Sama Dubai yetkililerinde, "Ya bu dava sonucu imar durumu değişirse" endişesi var. Belki de haklılar, ancak şartnamede böyle bir kural yok.
Bu tür ihalelerde süresinde ödemeyi yapmayanların yatırdıkları geçici teminat yanar, ihale konusu yer ya ikinci sırada olan firmaya verilir, ya da ihale yenilenir. Sama Dubai firması geçici teminat olarak 34.5 milyon YTL teminat vermiş. İhale şartnamesine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sama Dubai'nin bu teminatını irad kaydedip bu firmayı devre dışı bırakması gerekir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi zorlu bir sınavda. Bunu mu yapacak, yoksa Sama Dubai'ye istedikleri ek süreyi mi verecek. Bekleyip göreceğiz. Acaba yerli bir firma alıp böyle bir talepte bulunsaydı Büyükşehir Belediyesi ne yapardı?