kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yargıtay: Tecavüz olsaydı bağırırdın

Ersan ATAR - ANKARA
Samsun'daki tecavüz davasında hapis kararını bozan Yargıtay: Bağırıp yardım istemedin. Şikâyetçi olmadın. Kocana da olayı ancak iki ay sonra anlattın..
Yargıtay, Samsun'da iki komşu arasında yaşananların tecavüz davasına taşınması üzerine iki önemli kriter belirledi: "Kadın, bağırıp çevreden yardım istememiş ve şikâyetçi olmamıştır. Durgun hali tecavüze uğradığını göstermez. Bu nedenle sanığın beraatı gerekir." Olay Samsun'un Alaçam ilçesinde yaşandı. A.B. ile akrabası olan Y.D. ve N.D. (kadın) aynı avlu içinde farklı evlerde oturuyordu. Y.D geçen yıl haziran ayının ortalarında şehir dışına çalışmaya gitti. Hatta Y.D.'yi Samsun'a kadar A.B. bırakıp, cebine de500 YTL harçlık verdi. Y.D. iki ay sonra köyüne döndü. Karısı N.D.'nin "durgun tavırları" dikkatini çekti. Israr edince karısı kendine A.B.'nin tecavüz ettiğini söyledi. A.B. mahkemedeki savunmasında, N.D.'nin kendi rızasıyla ilişkiye girdiğini iddia ederek, "Evdeki eşyalarının bozulmasını bahane ederek eve çağırdı. Beni sevdiğini söyleyip akşam çocuklar yattıktan sonra evine gelmemi istedi. Erkek kişi olduğumdan bu teklife hayır diyemezdim" dedi. A.B. bu olayın 3 kez tekrarlandığını söyledi.

TEPKİDEN KORKUP SUSTUM
Kadın ise A.B.'nin evin kırık camından girdiğini söyleyerek "Karşı koymaya çalıştım ama gücüm yetmedi. Çocuklarımın tecavüze uğrarken görmelerinden çekindiğim için de bağıramadım. Eşimin tepkisinden çekindiğim için de anlatamadım" dedi. Mahkeme, yargılama sonunda sanık A.B.'yi 12 yıl hapse mahkûm etti. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi ise, yerel mahkemenin 12 yıl hapis kararını oybirliğiyle bozdu.

MAZUR GÖSTERME ÇABASI

Sanık A.B.'nin N.D. ile ilişkiye zorla girdiğine ilişkin, N.D.'nin anlatımları dışında bir delile dayanmadığını anlatan 5'inci Ceza Dairesi, bu suçtan beraat kararı verilmesi gerektiğini savunurken şöyle dedi: "Mağdurenin bağırıp çevreden yardım istememiş olması, eylemin birden çok değişik zamanlarda tekrarlanmasına rağmen hiç kimseye anlatmaması ve eşine olaydan yaklaşık 2 ay sonra açıklama yapması mahkumiyet kararını bozmayı gerektirmiştir." Daire, bu gerekçeyle de yetinmeyip kadın N.D.'nin olayı bir tecavüz gibi aktararak "durumunu çevresine mazur göstermeye çalıştığını" savundu. Dava, Bafra Adliyesi'nde yeniden görülecek.